Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
Bekijk trailer

the_river_1951_-_trailer

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

The River

In India opgenomen Technicolor-productie, de eerste kleurenfilm van de Franse meesterregisseur Jean Renoir (La règle du jeu, La grande illusion). Keuzefilm Martin Scorsese, die het zien van The River beschouwt als een van zijn ‘meest vormende filmervaringen’.

Renoir schetst het opgroeien van de jonge Britse Harriet die in haar adolescentenfase zit. Met haar familie woont ze in de Bengalen-deltaregio, tussen de hindoes met hun kleurrijke tradities. Harriet en twee van haar vriendinnen zijn onder de indruk van de knappe Amerikaanse gevechtspiloot Capt. John die in WOII invalide is geraakt – Harriet weet nauwelijks raad met haar stormachtige gevoelens.

lyrische beelden

Renoir baseerde zijn film op de roman van Rummer Godden, dezelfde schrijver waarop Powell & Pressburger zich beriepen voor hun Technicolor-epos over onderdrukte liefde, Black Narcissus. Filmden Powell & Pressburger in de studio, Renoir trok erop uit en legde de spirituele schoonheid van India vast in lyrische, oogstrelende beelden. Hij filmde langs de oevers van de Ganges en maakte een indrukwekkend portret van India’s natuur, de bevolking en haar gebruiken.    

Van de film restten vrijwel geen toonbare kopieën meer, wel rustte het originele Technicolor-negatief in de collectie van het British Film Institute. De Academy Film Archive voltooide in 2005 de restauratie.  

Voor Martin Scorsese was het zien van The River een van de meest vormende filmervaringen van zijn leven. De regisseur: ‘Its use of color seemed absolutely extraordinary, and it affected me strongly – it does every time I see it. Practically every image in this picture just sings with color and light. There's no doubt in my mind, The River is one of the most beautiful color films ever made.’

The River was ook van grote invloed op Wes Andersons India-film The Darjeeling Limited (2007).

Restored by Academy Film Archive, in association with the BFI and Janus Films, with restoration funding provided by the Hollywood Foreign Press Association and The Film Foundation.

algemene informatie

openingstijden

ticketbalie:
zo t/m do: 10.00 - 22.00*

vrij & za: 10.00 - 23.00*

*afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00
vrij: 10.00 - 21.00


meer informatie

online prijzen

film

regulier€10,-
reductie€8,50
vriend€7,50
kind t/m 11 jaar€7,50
Cineville, NFC, KNFGratis (mogelijk toeslag)
10 rittenkaart - alleen te koop aan onze kassa€80,-

tentoonstelling

regulier 

€13,-

reductie* 

€ 11,50

vriend**

€ 10,50

museumkaart 

Gratis

kinderen t/m 11 jaar 

Gratis

kinderen 12 t/m 18 jaar

€5,- 

CJP

€8,- 
Cinevillepas€ 8,-

combiticket expositie & film

€19,50
bereikbaarheid

EYE ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is EYE goed bereikbaar.
meer informatie

De voorstelling op 13 augustus is geselecteerd door We Are Public en gratis toegankelijk voor leden, mits niet uitverkocht. Reserveren is niet mogelijk. Kaartjes kunnen vanaf een uur voor aanvang worden opgehaald bij de kassa.

combiticket

Tentoonstelling én een film zien? Koop een combiticket en bespaar €4. Bezoek Martin Scorsese – The Exhibition én een film naar keuze en betaal niet €23,50 maar €19,50. Het combiticket is alleen verkrijgbaar aan de kassa. Deze combiprijs geldt voor reguliere films.

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z