The Story of Floating Weeds (Ukikusa monogatari)

Langer dan in de VS en Europa bleef in Japan de stille-filmtraditie gehandhaafd. Yasujiro Ozu, de meester van de vroege Japanse cinema schetst in Ukikusa monogatari een onopgesmukt portret van een vader die orde op zaken wil stellen in zijn slordige leven. Cinema Concert-voorstelling in het Japan-programma van EYE, met muzikale en gesproken begeleiding door de Japanse benshi (acteur/explicateur) Ichiro Kataoka en met Martin de Ruiter op piano.

Met zijn vertelling over een troep kabuki-spelers en hun leider, de populaire acteur Kihachi Ichikawa die en route een vroegere minnares bezoekt, toont Ozu zich een regisseur die wars is van feeërieke verhaaltjes. Eerlijkheid en zuivere dramaturgie, daar kwam het op aan als je de belevingswereld van mensen en hun problemen wilde weergeven, vond hij. 

Ook Ichikawa komt tot het inzicht dat met de waarheid niet te marchanderen valt; als hij zijn ex-minnares Otsune en haar zoon Shinkichi bezoekt, vertelt hij de jongen niet dat hij zijn vader is. Vele verwikkelingen later – de zoon is inmiddels verleid door een van de actrices uit de groep op instigatie van Ichikawa’s nieuwe minnares – blijkt dat vader en zoon niet nader tot elkaar zullen raken. Een pijnlijk, onveranderlijk feit.

Van Ukikusa monogatari maakte Ozu maakte in 1959 een nieuwe versie; de remake in kleur (Floating Weeds) ontlokte de Amerikaanse filmkenner Michael Atkinson de bekentenis dat Ozu ‘ons steeds opnieuw doet beseffen waarvoor films zijn bedoeld’.

Met dank aan Arts Council Tokyo

 

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is maandag 17 juni 2019, dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling William Kentridge

Standaard

€14,-

Reductie tentoonstelling ****  

€12,50

Student€11,50

Eye Society leden

€11,-

Museumkaart / BGL VIP-kaart / I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

€3,-*****

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€8,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€22,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie