Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z

The Texas Chainsaw Massacre (4K)

Op 26 augustus overleed Tobe Hooper, regisseur van horrorklassiekers The Texas Chainsaw Massacre en Poltergeist. Ter nagedachtenis vertoont EYE Hoopers beroemde, groezelige vertelling over een aantal teenagers dat wordt afgeslacht door Leatherface en zijn broers. Ook in de 4K-restauratie blijft het gevoel van dreiging en schurend ongemak overeind. Inleiding door EYE-programmeur Ronald Simons.

‘Gruwelijkste film aller tijden’. ‘Een misselijk, onsmakelijk en smakeloos werkstuk’, luidden de  reacties bij verschijning van The Texas Chainsaw Massacre in 1974. Al gauw echter was de independent gedraaide en geproduceerde film de cultstatus voorbij - Hoopers ruggenmergverstijvende nachtmerrie groeide uit tot klassieker.

De op 74-jarige leeftijd overleden Hooper baseerde de film losjes op het levensverhaal van de gestoorde moordenaar Ed Gein, die de onhebbelijke gewoonte had de huid van zijn slachtoffers af te stropen en tot masker cq. trommels te vermaken. Voor de Leatherface-figuur koos Hooper de reusachtige acteur Gunnar Hanson, die de kettingzaag hanteert als een luchtig speeltje. Het vijftal nietsvermoedende teenagers dat in een bestelbusje het Texaanse platteland doorkruist op weg naar een plattelandshuisje pikt een broer van Leatherface op…  en the rest is history: nog steeds geldt Hoopers tweede lange speelfilm als een van de schokkendste horrorproducties ooit gemaakt.

tijdsbeeld

De film die de beminnelijke Tobe Hooper op slag beroemd & berucht maakte – de regisseur werkte eerst als universiteitsdocent en documentairemaker – is in 2014 digitaal gerestaureerd (4K) en heruitgebracht. Daarmee is de op de goedkope 16mm omkeerfilm gedraaide klassieker bewaard gebleven als herinnering aan de vroege jaren zeventig, toen de Verenigde Staten waren vastgelopen in het moeras van de Vietnam-oorlog, Watergate en staatsgreepcomplotten in Zuid-Amerika. Na de peace, love and happiness van de midden jaren zestig was het Kwaad weer terug – en het kwam niet van buiten, maar huisde in de mens zelf getuige het optreden van Leatherface en zijn broers.

Bij de première van de 4K-restauratie richtte Nicolas Winding Refn (Drive) zich tot Tobe Hooper en zei: ‘Als  je een film maakt die verder gaat dan cinema is het niet langer een film. Ik wil Tobe Hooper laten weten dat hij een van de grootste kunstprestaties van de moderne tijd  heeft neergezet.’

algemene informatie

openingstijden

ticketbalie:
zo t/m do: 10.00 - 22.00*

vrij & za: 10.00 - 23.00*

*afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00
vrij: 10.00 - 21.00


meer informatie

online prijzen

film
(NB! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

regulier€10,-
reductie€8,50
vriend€7,50
kind t/m 11 jaar€7,50
Cineville, NFC, KNFGratis (mogelijk toeslag)
10 rittenkaart - alleen te koop aan onze kassa€80,-

tentoonstelling

regulier 

€10,-

reductie* 

€ 8,50

vriend**

€ 7,50

museumkaart 

Gratis

kinderen t/m 11 jaar 

Gratis

kinderen 12 t/m 18 jaar

€5,- 

CJP

€8,- 
Cinevillepas€ 8,-

combiticket expositie & film

€16,50
bereikbaarheid

EYE ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is EYE goed bereikbaar.
meer informatie

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z