• IDFA - The Trial
  • IDFA - The Trial
  • The Trial, Sergei Loznitsa
Onderdeel van Picl

The Trial

Een huiveringwekkend rechtszaaldrama: in onze tijd waarin wereldwijd steeds meer autocraten aan de macht komen, maakte meesterfilmer Sergei Loznitsa - met vooruitziende blik - een buitengewone, politiek scherpzinnige documentaire. The Trial bestaat uit gerestaureerde zwart-witbeelden waarop een van Stalins eerste showprocessen is vastgelegd, die in 1930 in Moskou plaatsvond. 

Sergei Loznitsa keert na Donbass terug met deze kroniek van een van de beruchte Moskou-processen door Stalins regering, die ons - geenszins overbodig - herinnert aan de gruwelijke gevolgen van een dictatuur. Loznitsa maakte gebruik van unieke archiefbeelden van de eerste showprocessen van Stalin. 

geheim pact

De misdaad waar de 'rechtszaak' om draait is nep, een spektakel bedacht door de regering van Stalin. Een groep vooraanstaande economen en ingenieurs wordt beschuldigd van het vormen van een geheim pact met de Franse premier Raymond Poincaré en andere westerse leiders om het kapitalisme te versterken en de USSR te breken.

orwelliaanse slogan

Loznitsa's ingenieuze montage legt de nadruk op het theatrale karakter van deze farce en het showelement van het huiveringwekkende proces, inclusief toeschouwers en een groot aantal 'acteurs' - officieren van justitie, getuigen, beklaagden en rechters. Zij liegen tegen zichzelf, tegenover het publiek én de wereld. 

The Trial is een kafkaesk historisch document dat in onze tijd alleen maar aan belang wint. Het geeft een ongekend inzicht in de oorsprong van het dodelijke regime dat de Orwelliaanse slogan 'Lie is truth' dagelijks in de praktijk bracht.

Bekijk deze film thuis op Picl, Eye's online filmzaal, of bekijk ons volledige online aanbod.