Eye is per 1 juni weer open. De ticketverkoop is gestart voor tentoonstelling en film.
Restaurant bezoeken? Maak een reservering.

  • The Whistlers, Corneliu Porumboiu
  • The Whistlers, Corneliu Porumboiu
  • The Whistlers, Corneliu Porumboiu
  • The Whistlers, Corneliu Porumboiu
Bekijk trailer

the_whistlers_-_teaser_iffr_2020

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Onderdeel van Picl

The Whistlers

Dertig miljoen euro in een matras, een femme fatale, een corrupte agent en een maffiabaas die een grote slag wil slaan. Dat zijn de ingrediënten van Corneliu Poromboiu’s nieuwste film, een zwarte komedie over misdadigers die een geheime fluittaal gebruiken. Eerder te zien op IFFR en het Cannes-filmfestival.

Boekarest, 2018. Politieman Cristi blijkt het niet zo nauw te nemen met de loyaliteit van de wetsdienaar en voorziet de lokale onderwereld van bruikbare informatie. Een Spaanse maffiabaas die met de Roemeense dieven samenwerkt aast op een grote buit en besluit Cristi in te schakelen.

De agent, die al door zijn cheffin in de gaten wordt gehouden, vertrekt naar het Canarische eiland La Gomera om de lokale fluittaal te leren, een manier om over lange afstanden gecodeerd te communiceren. Het lijkt de maffia dé manier om het surveillanceapparaat van de recherche te ontlopen…

zwarte komedie

Poromboiu’s nieuwste film is een heerlijk zwarte gangsterkomedie, met bedekte uithalen naar de corruptie die EU-lid Roemenië blijft teisteren. In acht hoofdstukken belicht de regisseur de verschillende personages die de plot bevolken, van femme fatale tot maffiabaas, van overwerkte politiechef tot corrupte moederfiguur.

The Whistlers bracht Poromboiu, een van de bekendste namen van de Roemeense New Wave, voor het eerst buiten Roemenië, naar wandeleiland La Gomera. Wie daar leert fluiten heeft geen mobieltje meer nodig.

Alle kenmerken van Porumboiu's werk (humor, spelen met taal, spelen met muziek) zijn ook hier weer aanwezig en culmineren in een grande finale in Singapore.

Bekijk deze film thuis op Picl, Eye's online filmzaal, of bekijk ons volledige online aanbod.