Theresienstadt: Film of waarheid

Video-installatie waarin de historische en emotionele betekenis van de nazipropagandafilm Theresienstadt wordt onderzocht. De nieuwe digitale versie (4K) van de installatie op tien monitoren is nu voor het eerst als film op het grote doek te zien.

In 1944 produceerden de nazi's een film over het concentratiekamp Theresienstadt onder (gedwongen) regie van Kurt Gerron. Met deze film – cynisch aangeduid als Der Führer schenkt den Juden eine Stadt – wilde men de buitenwereld doen geloven dat de joodse bevolking goed werd behandeld. Toen de film klaar was keurden de Duitsers hun eigen leugen evenwel af voor vertoning en gaven opdracht de film te vernietigen.

Door toeval is circa twintig minuten van de film bewaard gebleven. De video-installatie van Kees Hin en Sandra van Beek toont overlevenden en deskundigen die reageren op de door de regisseurs bewerkte filmrestanten. Het commentaar van de gefilmden – stille getuigen van elkaars woorden – beweegt zich tussen propaganda en waarheid over Theresienstadt, het modelconcentratiekamp voor de beter gesitueerde Joden zoals de overlevering wil.

Inleiding door senior curator Mark-Paul Meyer.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement. 

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.

lees meer

In 2016 presenteerde EYE na ruim twintig jaar een herinstallatie van de documentaire video-installatie Theresienstadt, film of waarheid. Deze installatie bestond uit een opstelling van tien monitoren die voor in de filmzaal waren geplaatst. De monitor in het midden toonde fragmenten uit de nazi-propagandafilm Theresienstadt.  Ein Dokumentarfilm aus dem jüdischen Siedlungsgebiet  (Kurt Gerron, 1944). Op de overige monitoren reageerden dertien overlevenden en diverse deskundigen (een historicus, een psycholoog, muziek experts, een voetballer) op de archiefbeelden.

De herinstallatie en de digitalisering van het analoge videomateriaal maakte het mogelijk een nieuwe versie van de installatie te maken die als film op het grote doek kan worden vertoond. De DCP-versie (4K) wordt deze avond voor het eerst vertoond.