Theresienstadt: Film of waarheid

Video-installatie waarin de historische en emotionele betekenis van de nazipropagandafilm Theresienstadt wordt onderzocht. De nieuwe digitale versie (4K) van de installatie op tien monitoren is nu voor het eerst als film op het grote doek te zien.

In 1944 produceerden de nazi's een film over het concentratiekamp Theresienstadt onder (gedwongen) regie van Kurt Gerron. Met deze film – cynisch aangeduid als Der Führer schenkt den Juden eine Stadt – wilde men de buitenwereld doen geloven dat de joodse bevolking goed werd behandeld. Toen de film klaar was keurden de Duitsers hun eigen leugen evenwel af voor vertoning en gaven opdracht de film te vernietigen.

Door toeval is circa twintig minuten van de film bewaard gebleven. De video-installatie van Kees Hin en Sandra van Beek toont overlevenden en deskundigen die reageren op de door de regisseurs bewerkte filmrestanten. Het commentaar van de gefilmden – stille getuigen van elkaars woorden – beweegt zich tussen propaganda en waarheid over Theresienstadt, het modelconcentratiekamp voor de beter gesitueerde Joden zoals de overlevering wil.

Inleiding door senior curator Mark-Paul Meyer.

lees meer

In 2016 presenteerde EYE na ruim twintig jaar een herinstallatie van de documentaire video-installatie Theresienstadt, film of waarheid. Deze installatie bestond uit een opstelling van tien monitoren die voor in de filmzaal waren geplaatst. De monitor in het midden toonde fragmenten uit de nazi-propagandafilm Theresienstadt.  Ein Dokumentarfilm aus dem jüdischen Siedlungsgebiet  (Kurt Gerron, 1944). Op de overige monitoren reageerden dertien overlevenden en diverse deskundigen (een historicus, een psycholoog, muziek experts, een voetballer) op de archiefbeelden.

De herinstallatie en de digitalisering van het analoge videomateriaal maakte het mogelijk een nieuwe versie van de installatie te maken die als film op het grote doek kan worden vertoond. De DCP-versie (4K) wordt deze avond voor het eerst vertoond.