Eye Filmmuseum is tijdelijk gesloten t/m 9 februari. Lees hier meer.

This is Film! #1: Bits and Pieces and the VJ

In de openingssessie van This is Film! zal de Italiaanse VJ en filmwetenschapper Rossella Catanese een audiovisuele immersieve VJ-set uitvoeren door de unieke Bits & Pieces collectie van Eye te mixen en te bewerken. Ze wordt begeleid door elektronisch muzikant Jan Willem Hagenbeek.

Het Nederlands Filmmuseum is aan het eind van de jaren tachtig begonnen met het hergebruiken van archieffilms door compilatierollen met niet-identificeerbare filmfragmenten te creëren. De curatoren van Eye voeren deze werkzaamheden tot op de dag van vandaag uit. De verzamelde filmfragmenten, die anders verloren zouden zijn gegaan, vormen samen de Bits & Pieces collectie, die vandaag de dag uit 58 rollen en 647 fragmenten bestaat.

hergebruik van de Bits & Pieces collectie

De Bits & Pieces collectie is door de jaren heen de bron van vele nieuwe compilaties geworden. Kunstenaars als Fiona Tan, Peter Delpeut en Gustav Deutsch hebben voor hun werk uitvoerig geput uit deze collectie. Tegenwoordig is het gebruik van afzonderlijke B&P-fragmenten dankzij digitalisering veel eenvoudiger geworden en kan de collectie via diverse projecten makkelijker toegankelijk worden gemaakt voor een groter publiek. Een voorbeeld van een recent initiatief is Jan Bot, een computerprogramma dat experimentele films maakt door uitsluitend fragmenten uit de Bits & Pieces collectie te gebruiken die passen bij trending topics. De door Jan Bot gemaakte films worden dagelijks gepubliceerd op Facebook, Twitter en Instagram. In het verleden is de B&P collectie ingezet voor projecties voor museumexposities of dance-evenementen. Momenteel wordt de collectie gebruikt voor het maken van compilaties die zullen worden vertoond op honderden ‘urban screens’ op treinstations door heel Nederland.

gesprek

In gesprek met Eye’s hoofdconservator Giovanna Fossati zal Rossella Catanese het publiek deelgenoot maken van haar ervaringen als VJ met het werken met found footage, en hierbij onderwerpen aansnijden als toegang krijgen tot archiefcollecties en het unieke karakter van een collectie als Bits & Pieces.

gast

Rossella Catanese is de auteur van het boek Futurist Cinema. Studies on Italian Avant-garde Film (2017). Ze is onderzoeker in film studies en adjunct-hoogleraar aan NYU in Florence. Daarnaast verzorgt ze regelmatig live performances als VJ.

over This is Film!

This is Film! Film Heritage in Practice is een collegereeks met gastsprekers over bijzondere projecten op het gebied van filmrestauratie en filmerfgoed. Onder het overkoepelende thema van het recyclen, hergebruiken en remixen van films uit archieven (of fragmenten daaruit) toont de serie een breed scala aan archiefmateriaal dat op een creatieve manier is hergebruikt.

In elk van de zes sessies zal met gasten worden ingegaan op verschillende onderwerpen, variërend van het inkleuren van zwart-witmateriaal uit de Eerste Wereldoorlog tot aan het gebruik van archiefmateriaal in compilaties, documentaires en VR- of VJ-performances.

De voertaal is Engels en de lezingen kunnen als serie of afzonderlijk worden bijgewoond.

In samenwerking met UvA en ASCA

voor 10 mrt 2021 15:30