Eye Filmmuseum is tijdelijk gesloten t/m 9 februari. Lees hier meer.

This is Film! #5: Restoration or Re-appropriation?

Tijdens de vijfde sessie van This is Film! wordt een film vertoond die zorgde voor verhitte discussies binnen de audiovisuele archiefwereld, namelijk They Shall Not Grow Old (2018) van Peter Jackson, vooral bekend als regisseur van de Lord of the Rings-trilogie. De film biedt een kijkje in het leven van een soldaat in de Eerste Wereldoorlog en maakt gebruik van origineel materiaal uit de veelomvattende archieven van Imperial War Museums, in combinatie met interviews die zijn afgenomen door IWM en de BBC.

De film is gemaakt in opdracht van 14-18 NOW (een cultureel programma over het honderdjarig ‘bestaan’ van de Eerste Wereldoorlog) en Imperial War Museums in samenwerking met de BBC. Jackson gebruikte verschillende moderne productietechnieken om de eerder door Imperial War Museums gedigitaliseerde en gerestaureerde materialen te bewerken, zoals inkleuren, korrelreductie, beeld verscherpen, beeld bijsnijden, de film aanpassen aan de geluidssnelheid en het omzetten naar 3D.

gesprek

Eye heeft David Walsh (voormalig hoofd Digitale Collecties bij Imperial War Museums) en Matthew Lee (hoofd Film bij Imperial War Museums) uitgenodigd om te komen vertellen over hun samenwerking met Peter Jackson met betrekking tot They Shall Not Grow Old (2018). Hierbij zullen ze aandacht besteden aan hoe de film is ontstaan en welke discussiepunten daarmee gemoeid gingen.

Zowel het grote publiek als menig filmcriticus was razend enthousiast en prees de film om zijn ‘indrukwekkende technische prestatie’ en ‘verpletterende emotionele impact’, maar archiefmedewerkers en filmhistorici hadden hun bedenkingen bij het feit dat Jackson zijn film een ‘gerestaureerde documentaire’ noemde, terwijl de in dit project uitgevoerde bewerkingen volgens hen eerder vallen in de categorie van artistieke re-appropriation dan restauratie.

gasten

David Walsh is training and outreach coordinator bij FIAF en voormalig hoofd Digitale Collecties bij Imperial War Museum (IWM) in Londen. Hij is een expert op het gebied van het conserveren van film en video.
Matthew Lee is hoofd Film bij Imperial War Museums en al jarenlang filmconservator bij IWM. Hij is geïnteresseerd in trucage en reconstructie in non-fictie films.

over This is Film!

This is Film! Film Heritage in Practice is een collegereeks met gastsprekers over bijzondere projecten op het gebied van filmrestauratie en filmerfgoed. Onder het overkoepelende thema van het recyclen, hergebruiken en remixen van films uit archieven (of fragmenten daaruit) toont de serie een breed scala aan archiefmateriaal dat op een creatieve manier is hergebruikt.

In elk van de zes sessies zal met gasten worden ingegaan op verschillende onderwerpen, variërend van het inkleuren van zwart-witmateriaal uit de Eerste Wereldoorlog tot aan het gebruik van archiefmateriaal in compilaties, documentaires en VR- of VJ-performances.

De voertaal is Engels en de lezingen kunnen als serie of afzonderlijk worden bijgewoond.

In samenwerking met UvA en ASCA

voor 05 mei 2021 15:30