• THX 1138
  • THX 1138
  • THX 1138
  • THX 1138
Bekijk trailer

thx_1138_1971_

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

Onderdeel van The Man Machine

THX 1138

IJzingwekkend debuut van George Lucas (Star Wars) is een visueel opmerkelijke sciencefictionfilm die zich afspeelt in een toekomst waarin de bevolking onder de duim wordt gehouden door de android-politie. Verplicht is het gebruik van medicijnen die emoties onderdrukken.

Lucas werpt gelijk al aan het begin van zijn carrière een ijzingwekkende blik op de toekomst. THX 1138 verbeeldt een Orwelliaanse robotmaatschappij: seks is er verboden en iedereen ziet er hetzelfde uit. Robert Duvall (als THX 1138) speelt een man wiens lichaam en geest worden beheerst door de overheid. Hij waagt een aangrijpende ontsnappingspoging uit een wereld waar gedachten gecontroleerd worden, vrijheid onmogelijk is en liefde de ultieme misdaad is. Een van de beklemmende scènes is die van de 'witte leegte', de gevangenis waar THX wordt vastgehouden in een vormloze tussenwereld.

bijna failliet

Francis Ford Coppola was uitvoerend producent van deze klinische, visueel opvallende dystopie. Coppola wilde met zijn eigen productiebedrijf American Zoetrope kwaliteitsfilms maken met lage budgetten, gemaakt door jong talent. Het enige voorstel dat bij aanvang in productie werd genomen was THX 1138. De film kwam met een minimum aan publiciteit in de bioscopen maar kreeg wel positieve kritieken. Toch flopte de film, met een bijna-faillisement voor American Zoetrope als gevolg. 

studentenfilm

Lucas baseerde zich op Electronic Labyrinth THX 1138 4EB, zijn korte studentenfilm van vier jaar eerder, waarmee Lucas een stage  verwierf bij Warner Brothers en Coppola ontmoette. Het door Lucas ontwikkelde geluidssysteem kreeg later eveneens de naam THX. 

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement. 

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.