In lijn met het landelijke beleid m.b.t. COVID-19 is Eye Filmmuseum gesloten.
Zie het nieuwsbericht met FAQ voor meer informatie.

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
Bekijk trailer

timbuktu_-_abderrahmane_sissako_-_officiele_trailer_-_nu_in_de_filmtheaters

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Onderdeel van Black Light

Timbuktu

Een adembenemend mooie, hartverscheurende film over een stad overspoeld door jihadisten. De poëtische en soms brute film is destijds ontvangen als onvergetelijk meesterwerk. Genomineerd voor de Oscar Beste Buitenlandse Film.

In Timboektoe lijden de mensen onder het terreurregime van de jihadisten, die vastbesloten zijn om de islamitische geloofsovertuiging op te leggen. De vrouwen zijn een schaduw van zichzelf geworden, maar houden waardig stand. Iedere dag spreekt het geïmproviseerde tribunaal absurde en tragische veroordelingen uit.

Kidane en zijn familie wonen in de woestijn buiten de stad en zijn gespaard gebleven van de chaos in Timboektoe. Alles verandert wanneer Kidane per ongeluk de visser Amadou doodt, en hij geconfronteerd wordt met de nieuwe wetten van de buitenlandse bezetters.

voetballen zonder bal

In een van de meest memorabele scènes zien we jongens zonder bal voetballen, in de hoop aan de toorn van de jihadisten te ontsnappen: verbeelding als daad van protest. De jihadisten verboden allerlei activiteiten, van muziek, gelach, sigaretten tot voetbal. "Ze verbieden iets dat je niet kunt verbieden", zei de de Malinese filmmaker Abderrahmane Sissako zelf over deze scène. "Als je iemand verbiedt te zingen, gaat hij in zijn hoofd zingen; je kunt hem niet tegenhouden.'

Timbuktu werd genomineerd voor de Oscar Beste Buitenlandse Film, dong mee naar een Gouden Palm en won vele prijzen waaronder zeven Césars.

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z