Bekijk trailer

breaking_it_up_at_the_museum

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Tinguely & Landy. Homage to New York - Performance - Destruction

Hommage aan de kunstenaar Jean Tinguely en zijn beroemde zichzelf vernietigende machine. Te gast is Turner Prize-winnaar Michael Landy, die net als Jean Tinguely grote interesse heeft in kunst die zichzelf vernietigt. Inleiding door Margriet Schavemaker van het Stedelijk Museum.

Avond rond de kunstenaar Jean Tinguely in samenwerking met het Stedelijk Museum dat een grote tentoonstelling wijdt aan Tinguely. Jean Tinguely staat bekend om zijn speelse, stoere machinekunst en explosieve performances. Alles moest anders, alles moest in beweging.

Op 17 maart 1960 hield Tinguely zijn beruchte sculptuur-performance Homage to New York in de tuin van het Museum of Modern Art in New York. Het stuk vernietigde zichzelf in slechts 27 minuten, de Britse kunstenaar Michael Landy is al zijn hele leven erdoor gefascineerd en geïnspireerd geraakt.

Landy werd bekend om zijn Break Down Project (2001), waarin hij al zijn bezittingen in een warenhuis in Oxford Street in Londen vernietigde. Deze avond bespreekt Landy de betekenis en het belang van Tinguely’s werk voor zijn eigen kunstenaarspraktijk.

Margriet Schavemaker, manager Educatie, Interpretatie & Publicaties van het Stedelijk Museum Amsterdam, verzorgt de inleiding en het interview met Michael Landy.

Mijn apparaten hebben niets met de Zwitserse precisie te maken, alles is gemaakt om kapot te gaan." - Jean Tinguely

Programma:

Breaking it up at the Museum
D.A. Pennebaker (VS 1960)
Een interview met Jean Tinguely en een demonstratie van zijn beroemde zichzelf vernietigende machine, die in 1960 in de tuin van het Museum of Modern Art aan diggelen viel, in een performance met de naam Homage to New York.

+

Homage to Tinguely's Homage to New York
Robert Breer (VS 1960)
Eerbetoon aan het creëren van dit ingenieuze kinetische sculptuur van Tinguely dat zichzelf vernietigde in de tuin van MoMA.

+

H.2.N.Y.
Michael Landy (GB 2008)
Re-enactment van Jean Tinguely's Homage to New York door de Britse kunstenaar Michael Landy. Hij zocht hiervoor mensen op die bij deze performance in MoMA aanwezig waren. Sommigen hebben nog brokstukken van Tinguely’s werk bewaard.