Cinema 2 heeft tijdelijk een huiskameropstelling. Je ziet in de agenda in welke zaal een film draait.

Onderdeel van Black Light

Tom Adelaar

Op de universiteit loopt Sharif er de kantjes vanaf. Een vroegere studievriend doet hem een idee aan de hand; snel geld verdienen met de handel in cryptomunten. Sharif hapt toe, al moet hij daarvoor wel zijn Surinaamse afkomst verloochenen. Geestige, scherpe tv-film uit de One Night Stand-reeks van 2018 belicht alledaags racisme vanuit een origineel gezichtspunt. 

Sharif leeft in twee werelden. Een flatje in Amsterdam-Noord is zijn thuisbasis, tussen zijn Surinaamse familieleden. In een callcenter op een bedrijventerrein is hij de gehaaide Tom Adelaar, die met een waaier aan authentieke Hollandse accenten de ene lead na de andere binnensleept. Oplichterij, maar je kunt er wel een mooi appartement van onderhouden.

white privilege

Tom Adelaar is de Hollandse versie van de zwarte personages uit Sorry To Bother You en Putney Swope (beide te zien in het Black Light-programma). Mannen die de kans krijgen hogerop te komen in een door white privilege geregeerde wereld, maar ondertussen hun ziel aan de duivel verkopen. Vroeg of laat zal Sharifs morele kompas wel weer ergens opduiken, maar voor het zover is bestoken regisseur Gonzalo Fernandez en scenarist Ashar Medina hun hoofdpersoon met allerhande verleidingen. 

brutale energie

Fernandez in de Filmkrant: 'Ashar inspireerde zich op de brutale energie van Martin Scorsese's The Wolf of Wall Street en Goodfellas. Die films hebben een razende snelheid via steadicams en dollieshots, maar daar hadden wij geen budget voor. We zochten de vaart met pans en zooms.' Evenmin te onderschatten is het aandeel van acteur Yannick Jozefzoon, die aan zijn rol van Sharif een Gouden Kalf-nominatie overhield.

voor 15 jan 2021 21:15