Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
  • Tombée de nuit sur Shanghai
  • Tombée de nuit sur Shanghai
Onderdeel van Women Make Film

Tombée de Nuit sur Shanghaï + Hotel Monterey

Akerman filmde de nachtelijke skyline van Shanghai en de zielloze kunstmatigheid van de lichtshow die daar wordt opgevoerd. Gevolgd door het hypnotische Hotel Monterey, waarin Chantal Akerman en haar DP Babette Mangolte systematisch dit hotel doorkruisen van de receptie tot het dak, van de liften tot de kamers - en het voorbijgaan van het leven in het hotel vastleggen tegen een sober, shabby en gedateerd decor.

Tombée de Nuit sur Shanghaï is Chantal Akermans bijdrage aan de omnibusfilm O estado do mundo die is gemaakt in opdracht van de Portugese stichting Calouste Gulbenkian. Luis Correia van Lx Filmes, uitvoerend producent van het project, vroeg regisseurs een korte film te maken over de toestand van de wereld.

In Tombée de nuit sur Shangaï (Avril 2007) laat Chantal Akerman de nachtelijke skyline van Shanghai zien. De platte vlakken van de hoogbouw worden gebruikt als schermen om advertenties op te projecteren. Deze 'show' doet denken aan de dystopie van Blade Runner: een toekomstige wereld die wordt gedomineerd door Aziatische commercie. Wat eerst mooi lijkt, valt uiteindelijk ten prooi aan zielloze kunstmatigheid.

Broadway-hotel

Hotel Monterey maakte Chantal Akerman nadat ze La région centrale had gezien, van film-avantgardist Michael Snow. Gebruikmakend van een kenmerkend verticaal grid, preciese compositie en zenuwslopende camerabewegingen filmt Akerman hoe de nacht valt in dit Broadway-hotel - en hoe vervolgens de zon opkomt boven Manhattan. Met kleuren die van Egglestone lijken te zijn geleend, spreekt ze in seriële stille beelden over hoe mensen leven in abstracte en verwarrende patronen.

In de tentoonstelling Chantal Akerman - Passages is een installatie te zien gebaseerd op haar bijdrage aan O estado do mundo en draait Hotel Monterey als een single-screenprojectie.

Digitale vertoning mogelijk gemaakt door Cinémathèque Royale de Belgique.

Cinematek

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z