Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z

Too Far/Too Close: The Screen as Mediator

Verschillende films van de recente EYE on Art ResearchLabs die in februari 2018 werden gehouden, hadden betrekking op het concept van het scherm. Masterstudenten van het MA-seminar 'Curating the Moving Image' van de Universiteit van Amsterdam hebben hoogtepunten uit de recente ResearchLabs samengevoegd met materiaal uit de EYE-collectie. Een onderzoek naar de relatie tussen het scherm, het menselijk lichaam en de omgeving.

Het scherm fungeert als een bemiddelaar die de relatie tussen de mens en zijn omgeving verandert. In het digitale tijdperk moeten we ons met bepaalde vraagstukken confronteren: waar eindigt ons lichaam en begint het scherm? Hoe beperkt of verlengt het scherm en de technologie de mens? Hoe gaan we om met aanwezige versus afwezige acteurs?

Als je naar het scherm, een laptop of een mobiele telefoon kijkt, zie je de omgeving misschien niet meer. Toch functioneert het scherm als een venster naar andere ruimtes of naar de vervlogen tijd. Het woord 'televisie' komt voort uit het zien van dingen op afstand. Het scherm helpt ons om het ongeziene te zien. Dit is precies wat Michiel van Bakel onderzoekt in zijn Forest Paths.

Met het lege scherm van Kees Hin en K. Schippers vragen we ons af of het scherm slechts een neutraal oppervlak is waarop beelden worden geprojecteerd. Of is het een actief middel, kaderend hoe we ons verhouden tot de hedendaagse wereld, zoals Sophie Dixons Untitled 2016 laat zien? Hoe kaderen we de wereld en wat kiezen we voor archivering? Rossella’s The Splintering Sun reflecteert ook op de ruïnes van de tijd. Wat blijft er van ons leven op aarde over als we onze herinneringen kunnen opslaan op een digitale schijf?

'Het scherm' is zowel een uitbreiding van het menselijk lichaam als de vervanging ervan. Het vervaagt het onderscheid tussen het hier en nu en afwezige personen, tijden en plaatsen. Dit thema wordt duidelijk in de video Zuidoost-Noordwest van Oded Rimon, een poëtische dialoog tussen een projectie en het stedelijke Amsterdam, waarbij buurten visueel worden samengebracht.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00*
vrij & za: 10.00 - 23.00*
*afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00

meer informatie

online prijzen

film online
(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

regulier

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

kind t/m 11 jaar

€7,50

Cineville, NFC, KNF (verkrijgbaar aan balie)

gratis (mogelijk toeslag)

tentoonstelling

regulier 

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

museumkaart / I Amsterdam / BGL VIP (verkrijgbaar aan de balie)

gratis

kinderen t/m 11 jaar 

gratis

jongeren 12 t/m 18 jaar / CJP / Cineville

€5,- 

combiticket expositie & film (verkrijgbaar aan de balie)

€17,-

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is EYE goed bereikbaar.

meer informatie

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z