Too Far/Too Close: The Screen as Mediator

Verschillende films van de recente EYE on Art ResearchLabs die in februari 2018 werden gehouden, hadden betrekking op het concept van het scherm. Masterstudenten van het MA-seminar 'Curating the Moving Image' van de Universiteit van Amsterdam hebben hoogtepunten uit de recente ResearchLabs samengevoegd met materiaal uit de EYE-collectie. Een onderzoek naar de relatie tussen het scherm, het menselijk lichaam en de omgeving.

Het scherm fungeert als een bemiddelaar die de relatie tussen de mens en zijn omgeving verandert. In het digitale tijdperk moeten we ons met bepaalde vraagstukken confronteren: waar eindigt ons lichaam en begint het scherm? Hoe beperkt of verlengt het scherm en de technologie de mens? Hoe gaan we om met aanwezige versus afwezige acteurs?

Als je naar het scherm, een laptop of een mobiele telefoon kijkt, zie je de omgeving misschien niet meer. Toch functioneert het scherm als een venster naar andere ruimtes of naar de vervlogen tijd. Het woord 'televisie' komt voort uit het zien van dingen op afstand. Het scherm helpt ons om het ongeziene te zien. Dit is precies wat Michiel van Bakel onderzoekt in zijn Forest Paths.

Met het lege scherm van Kees Hin en K. Schippers vragen we ons af of het scherm slechts een neutraal oppervlak is waarop beelden worden geprojecteerd. Of is het een actief middel, kaderend hoe we ons verhouden tot de hedendaagse wereld, zoals Sophie Dixons Untitled 2016 laat zien? Hoe kaderen we de wereld en wat kiezen we voor archivering? Rossella’s The Splintering Sun reflecteert ook op de ruïnes van de tijd. Wat blijft er van ons leven op aarde over als we onze herinneringen kunnen opslaan op een digitale schijf?

'Het scherm' is zowel een uitbreiding van het menselijk lichaam als de vervanging ervan. Het vervaagt het onderscheid tussen het hier en nu en afwezige personen, tijden en plaatsen. Dit thema wordt duidelijk in de video Zuidoost-Noordwest van Oded Rimon, een poëtische dialoog tussen een projectie en het stedelijke Amsterdam, waarbij buurten visueel worden samengebracht.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement. 

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.