In lijn met het landelijke beleid m.b.t. COVID-19 is Eye Filmmuseum gesloten.
Zie het nieuwsbericht met FAQ voor meer informatie.

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
Bekijk trailer

touki_bouki_journey_of_the_hyena_trailer

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Onderdeel van Black Light

Touki Bouki

Het brutaal energieke Touki Bouki is een van de vaandeldragers van de zogenaamde ‘African New Wave’ uit de jaren 70 en een van de belangrijkste films die ooit op het Afrikaanse continent werden gedraaid. In Cannes winnaar van de prijs van de internationale kritiek.

De Senegalese regisseur Djibril Diop Mambéty schonk de Afrikaanse cinema een nieuwe identiteit, door de invloeden van lokale tradities te mengen met de vormexperimenten van de Franse nouvelle vague en de beeldtaal van de Amerikaanse film.

ode aan Godard

Het verhaal over een jong rebels stel in Dakar dat plannen maakt om op de motor naar Parijs te vertrekken, is een nauwelijks verholen ode aan Jean-Luc Godard, maar de aandacht voor de lokale elementen zoals de traditie van de ‘griot’ (verhalenverteller) en de sterke verankering in de inheemse stedelijke cultuur, zorgen ervoor dat dit ondanks de vele filmische verwijzingen toch een film is met een eigen handtekening.

duizelingwekkend

Daarnaast is Touki Bouki een film die met veel verve het duizelingwekkende cinematografisch talent van zijn maker illustreert. Mambéty verbluft met zijn virtuoze montage, bruisend energieke cameravoering en zijn tableaus in adembenemende kleuren, die in alle glorie zijn hersteld in deze uitstekende restauratie.

Eye vertoont de restauratie (Cineteca di Bologna / Martin Scorseses World Cinema Foundation), gemaakt op basis van de originele 35mm camera- en geluidsnegatieven, geschonken door Mambéty's zoon Teemour.  

Mariët Bakker, oprichter van Africa in the Picture, leidt de voorstelling van 8 april (19.15) in. 

Gerestaureerd in 2008 door The World Cinema Foundation bij Cineteca di Bologna/L’Immagine Ritrovata ism de familie van Djibril Diop Mambéty.

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z