Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
Onderdeel van Scorsese kiest

Trances (El hal)

Aanstekelijk fly-on-the-wall portret van de invloedrijke Marokkaanse muziekgroep Nass El Ghiwhane, ook wel ‘The Rolling Stones van Marokko’ genoemd. Met hun bedwelmende instrumentatie, complexe ritmes en pacifistische songteksten waren zij een van de invloedrijkste bands van de Marokkaanse tegencultuur.

Een vergeten fly-on-the-wall muziekdocumentaire over onderbelichte muzikale iconen: regisseur Ahmed El Maanouni volgde begin jaren tachtig de muzikanten van Nass el Ghiwane voor, tijdens en na hun concerten in Marokko en richtte zijn camera op een invloedrijke groep van de Marokkaanse tegencultuur.

Nass El Ghiwane combineert bedwelmende instrumentatie met complexe ritmes en galmende, meerstemmige vocalen die een oproep doen tot solidariteit in tijden van onderdrukking. Op het podium bewerkstelligen de muzikanten zo een extatische gemoedstoestand. Buiten het podium spreken en handelen ze alsof Maanouni’s camera er niet eens lijkt te zijn.

Scorsese ontdekte de band tijdens de montage van The King of Comedy op een New Yorks tv-kanaal dat de film elke nacht uitzond; muziek van Nass El Ghiwane wordt door hem gebruikt in The Last Temptation of Christ.

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

De documentaire vormde voor Scorseses een van de voornaamste redenen om te beginnen aan het World Cinema Project. Met dit initiatief zet Scorsese zich in om vergeten of in verval geraakte meesterwerken uit de filmgeschiedenis te restaureren en opnieuw uit te brengen.

De restauratie van de film werd ondersteund door The Film Foundation/World Cinema Project. Restauratie door Cineteca di Bologna / L’Immagine Ritrovata, in samenwerking met The Film Foundation’s World Cinema Project, Ahmed El Maanouni en Izza Genini. Ondersteuning door Armani, Cartier, Qatar Airways en Qatar Museum Authority.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00*
vrij & za: 10.00 - 23.00*
*afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00*
*zie tentoonstellingsdata

feestdagen
Met Kerst is Eye gewoon geopend. 31 december sluit Eye om 17.30; u kunt dan tot 16.30 (laatste entree) terecht in de tentoonstellingsruimte. Op Nieuwjaarsdag heten we u van harte welkom vanaf 12.00.

let op! Donderdag 13 december 2018 is Eye gesloten voor publiek.

meer informatie

online prijzen

film online
(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

regulier

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

kind t/m 11 jaar

€7,50

Cineville, NFC, KNF (verkrijgbaar aan balie)

gratis (mogelijk toeslag)

tentoonstelling

regulier 

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

museumkaart / I Amsterdam / BGL VIP (verkrijgbaar aan de balie)

gratis

kinderen t/m 11 jaar 

gratis

jongeren 12 t/m 18 jaar / CJP / Cineville

€5,- 

combiticket expositie & film (verkrijgbaar aan de balie)

€17,-

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is EYE goed bereikbaar.

meer informatie

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z