Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
Onderdeel van Eye on Art

Transnatural - In the Age of Post-Drought

Een avond met Transnatural, een organisatie die zich inzet voor kunstenaars en designers die werken met nieuwe technologieën, natuurlijke processen en wetenschap. Opwarming, vervuiling, stijgende zeeniveaus: met de aarde gaat het niet goed en de mens is verantwoordelijk. Kunstenaars buigen zich over het thema water, programma met o.m. een film van Nicky Assmann en Joris Strijbos en performances van TeZ & Federico Murgia en Robertina Šebjanič.

Watertekort is een van de grootste bedreigingen voor de mensheid en al het leven op aarde, zo is recent becijferd. Slechts 3 procent van al het water op aarde is schoon water en de schaarste neemt nog steeds toe, met vernietigend effect op biotoop, economie en gezondheid.  

In het met Transnatural samengestelde programma buigen kunstenaars en ontwerpers zich over de verschillende vormen waarin water zich manifesteert: bevroren, vloeiend en zelfs als gas. Ook is er aandacht voor de ernstige effecten van geluidsvervuiling in rivieren en zeeën en zien we de onderwaterwereld als hallucinerende trip.

programma

Aquatic State (TeZ & Federico Murgia 20’, première)

Aquatic State is een proefondervindelijke demonstratie van de transities van water; de kunstenaars TeZ en Federico Murgiacreëren een realtime audiovisuele ervaring, waarin verborgen structuren van water zichtbaar worden. Het is een ode aan de metamorfose, van abstract-geometrisch naar levend-organisch.

Aquatocene: Performance & Workshop (Robertina Šebjanič, 20’)

Robertina Šebjanič onderzoekt de impact van geluidsoverlast op het onderwaterecosysteem van rivieren, meren en zeeën. Veel vissoorten blijken zeer gevoelig voor geluid; Šebjanič presenteert opnamen die ze wereldwijd maakt maar ook in het IJ tijdens de workshop op 30 september; eerder onderzocht ze het geluid in de Waddenzee rond Vlieland. 

Op maandag 30 september is het publiek welkom in Eye om deel te nemen aan haar workshop over watervervuiling in het IJ. Na een introductie van de kunstenaar over haar project, voeren deelnemers metingen uit in en rond het IJ.

Tijd: 13.00 - 16.00

Maximaal 10 personen, €25 p.p. 

Deelname loopt via registratie. Meld je aan via een e-mail naar info@transnatural.org

verzamelprogramma

Regen (Joris Ivens, NL 1929, 15’)

Regen is een avant-gardeklassieker uit de jaren twintig van de vorige eeuw met zwart-witopnamen vanuit wisselend perspectief. Een bui regent uit in Amsterdam: van de eerste druppels in de grachten tot een gordijn van neerkletterend water. Het kostte Ivens bijna twee jaar om voldoende regenbuien te verzamelen om de film te monteren.

Zingende glazen

Rogier Kappers, de Glazendraaier bouwde het enige glasorgel van Nederland, met 52 cognac- bier-, wijn-, en champagne glazen. Het leren bespelen duurde eindeloos, maar nu hij wil hij niets anders meer. Op zijn omgebouwde orgelbakfiets zwerft hij door stad en land, en betovert zijn publiek met oude en nieuwe liederen op zingend glas.Vanavond speelt hij bij ‘Regen’ muziek van de Estlandse componist Arvo Pärt, wiens minimalistische composities haast gemaakt lijken voor glas.

Liquid Solid (Nicky Assmann & Joris Strijbos, NL 2016, 7’)

Assman en Strijbos onderzochten wat er gebeurt als je dunne lagen vloeistof laat bevriezen in de subarctische zone van Finland. Bij min twintig vervagen kleuren geleidelijk, er vormen zich ijskristallen die tot meetkundige figuren en patronen uitgroeien. De kunstenaars begeleiden de film zelf, op zelfgemaakte instrumenten. 

Careless Reef Part 4: Marsa Abu Galawa (Gerard Holthuis)
Een bombardement van vissen en andere onderwaterwezens wordt begeleid door muziek van de Egyptische zanger Abdel Basset Hamouda. De stijl van de ‘flicker-films’ leidt tot een hallucinerende trip, waarin de visuele illusie strijdt met de reële wereld van de Rode Zee.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z