• Tron
  • Tron
  • Tron
Bekijk trailer

tron_1982_trailer

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Onderdeel van The Man Machine

Tron

Het baanbrekende, ondergewaardeerde Tron volgt de voormalige computerprogrammeur Kevin Flynn (Jeff Bridges) die in de virtuele ‘Game Grid’ vecht tegen de kwaadaardige kunstmatige intelligentie van het computerbedrijf ENCOM.

Tron kreeg een cultstatus onder computerprogrammeurs en bleek over profetische kwaliteiten te beschikken. Gamedesigner/hacker Kevin Flynn (Jeff Bridges) breekt in bij de computer van zijn oude werkgever om aan te tonen dat zijn spelprogramma door de multinational gestolen is. Hij belandt daarbij in een geweldig vormgegeven protoversie van cyberspace. De arcadehal-werknemer Flynn wordt fysiek opgeslokt door onderdelen van een mainframecomputer en de bijhorende software.

'vals spel'

Tron (1982) ontstond in de prehistorie van de computeranimatie en was technologisch zijn tijd zo ver vooruit dat zowel critici als publiek de film aan zich voorbij lieten gaan. De Oscar Academy wilde de film zelfs niet nomineren voor de Best Visual Effects, omdat deze met de computer waren gemaakt. Pioniersfilm Tron werd uitgesloten omdat men vond dat het gebruik van computers bij trucages gelijk stond aan vals spel.

Tron combineerde als een van de allereerste films uit de filmgeschiedenis acteurs van vlees en bloed met computergegenereerde animatie. Pluspunt van dit visuele hoogstandje is verder de elektronische score van elektronische-muziekpionier Wendy Carlos.

Vertoning van de nieuwe DCP.

De voorstelling van 6 november wordt voorafgegaan door Sonic Acts. Een combinatieticket tegen gereduceerd tarief is hier te koop.