Bekijk trailer

ugetsu_theatrical_trailer

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

Ugetsu monogatari

Een pottenbakker probeert overeind te blijven in een door de oorlog verscheurd middeleeuws dorp. Dan ontmoet hij een sprookjesprinses die hem meeneemt naar een land vol sensuele verlokkingen. Deze lyrische evocatie van het Japanse landschap met mistige meren en bergen is te zien in het filmprogramma rond Andrej Tarkovski. 4K-restauratie. 

Met Yasujiro Ozu geldt Mizoguchi (1898-1956) als een van de grootste Japanse regisseurs. Hij was een perfectionistische hyperstilist en een sociaal bewogen man. In het Westen vond Mizoguchi vooral erkenning met zijn laatste serie meesterwerken, waaronder Ugetsu monogatari (1953), een van Mizoguchi’s bekendste films, en The Life of Oharu (1952, winnaar Gouden Leeuw). De filmers van de Franse nouvelle vague riepen Mizoguchi uit tot een van hun grote voorbeelden.

puurheid

De bedachtzame lange takes van Kenji Mizoguchi's films en de puurheid van zijn beeldtaal, waren van grote invloed op de esthetica van Andrej Tarkovski. In een interview met Télérama in 1979 zei Tarkovski dat een scène in zijn film Andrej Roebljov, waarin de Russische prins probeert de Tataren in te halen, lijkt op een fragment uit de Mizoguchi-film Ugetsu monogatari. Tarkovski zag in Mizoguchi een geestverwant die samen met een een handjevol andere gelijkgestemde filmmakers ernaar streefde zijn eigen werelden te creëren. Hij noemde ze de dichters van de cinema, wat ook van toepassing is op Tarkovski's eigen, visueel krachtige films, die nu te zien zijn in Eye.

Eye vertoont in december nieuwe restauraties van andere Mizoguchi-films, waaronder The Life of Oharuen Sansho the Bailiff (1954).

voor 28 okt 2019 19:00

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.