Bekijk trailer

un_homme_et_une_femme_-_nederlands_ondertitelde_trailer_digitale_4k-restauratie

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Onderdeel van Picl

Un homme et une femme

Zeg Jean-Louis Trintignant, zeg Anouk Aimée en je hebt het over twee iconen van de Franse film. Ruim vijftig jaar geleden vormden ze een hartstochtelijk liefdespaar in Claude Lelouchs klassieker Un homme et une femme (1966). Een man, een vrouw, een toevallige ontmoeting. Meer heb je niet nodig voor een ‘belle histoire d’amour’ zoals de Fransen zeggen.

De film is onlangs digitaal gerestaureerd en weer te zien in de bioscoop. Gelijktijdig met de première van Les plus belles années d’une vie (Paradiso Filmed Entertainment). Trintignant en Aimée spelen hierin opnieuw het liefdespaar ‘Jean Louis’ en ‘Anne’, nu als tachtigers.    

Hij is autocoureur, zij werkt als scriptgirl. Als ze elkaar ontmoeten op de kostschool voor hun kinderen is dat het startpunt van een romance. Voorzichtig, want beiden hebben hun eerdere partners verloren. Kan de liefde opnieuw ontbranden? ‘Jean-Louis’ en ‘Anne’ ontdekken elkaar voorzichtig, beminnen hartstochtelijk en laten los – met als resultaat de Gouden Palm (Beste film Cannes Filmfestival) en twee Oscars (Beste scenario, Beste buitenlandse film).

portret van de liefde

Met Un homme et une femme schilderde Claude Lelouche (1937) een hartverwarmend en soms humoristisch portret van echte liefde tussen twee door het leven getekende mensen De camera danst om het paar heen, de muziek van Francis Lai tilt spelers én kijkers op. De film betekende de grote doorbraak van Lelouch, die met Vivre pour vivre (1967), Toute une vie (1974) en Les uns et les autres (1981) zou uitgroeien tot een van de gezichtsbepalende regisseurs van de Franse cinema.

fases in een mensenleven

In 2019 ging het verrassende vervolg in Cannes in première, Les plus belles années d’une vie, met de nu ruim vijftig jaar oudere Aimée en Trintignant opnieuw in de hoofdrollen en opnieuw met een score van Francis Lai. De films tonen de verschillende fases van een mensenleven, met de bijbehorende fysieke en geestelijke veranderingen (dementie). Eerder al had Lelouch een vervolg gemaakt, Un homme et une femme, 20 ans déjà (1986), ook met Trintignant en Aimée.

De thematische verbondenheid van de films toont de acteerkwaliteiten van Anouk Aimée en Jean-Louis Trintignant. Diens carrière omspant bijna 150 films, van Il conformista (1970, Bernardo Bertolucci) en La terrazza (1980, Ettore Scola) tot Trois couleurs: rouge (1994, Krystzof Kieslowski) en Amour (2012, Michael Haneke). Ook Anouk Aimée speelde in tientallen films, met optredens in La dolce vita (Federico Fellini, 1960), (Federico Fellini, 1963), The Appointment (Sidney Lumet, 1969) en Salto nel vuoto (Marco Bellochio, 1980) als hoogtepunten.  

over de restauratie

De digitale restauratie van Un homme et une femme beleefde zijn wereldpremière op het filmfestival van Cannes in 2016 in de sectie Cannes Classics, bij het vijftigjarig bestaan van de film. De restauratie werd gedaan door filmlaboratorium Eclair vanaf het originele zwartwit- en kleuren-negatief (35mm), onder supervisie van Claude Lelouch.

voorfilm uit de collectie

The Brilliant Biograph: de vroegste beelden van Europa (deel 1) (Films (4’): Boulevard van Scheveningen (NL 1898); Bath Scene (GB 1898); Oxford and Cambridge Boat Race (GB 1899); Launch of the Oceanic (GB 1899))
Laat je meevoeren naar 120 jaar geleden en voel de opwinding van de eerste filmbeelden. In deze compilatie een wandeling over de boulevard van Scheveningen, spetteren in de branding, een enerverende bootrace en de tewaterlating van een oceaanstomer. Soundtrack Martin de Ruiter.

...nog altijd mooi en verrassend fris...Alsof de camera zelf verliefd was... (**** De Volkskrant)

...aangrijpend en mooi gemaakt drama... (**** VPRO/Cinema.nl) 

...Het tedere en ontroerende Un homme et une femme...volwassen drama...Artistiek evenaarde Lelouch dit succes nooit meer... (De Filmkrant) 

landelijk te zien in deze filmtheaters
voor 09 aug 2020 14:25

Bekijk deze film thuis op Picl, Eye's online filmzaal, of bekijk ons volledige online aanbod.