• Un jour Pina a demandé
  • Un jour Pina a demandé
  • Un jour Pina a demandé
  • Un jour Pina a demandé

Un jour Pina a demandé

Een buitengewone ontmoeting tussen twee van de grootste kunstenaars van hun tijd - Chantal Akerman en de legendarische choreografe Pina Bausch. Akerman volgt Bausch en het Wuppertaler Tanztheater tijdens een toernee. Een essentiële Akerman. 

Akermans films delen een diepe lichamelijkheid met het werk van de baanbrekende choreografe Pina Bausch. Beiden maken gebruik van een strenge vorm om ruwe emoties te onderzoeken. Geweld, wanhoop, verlangen en liefde zijn daarbij nooit ver weg. Akerman volgt Bausch en haar wereldberoemde Wuppertal Tanztheatre-groep tijdens een tournee door drie steden. De filmmaker observeert de choreografe terwijl Bausch op haar beurt haar dansers onder de loep neemt en een mise en scène van blikken creëert die de kern van haar avant-gardemethode vormt.

abrupte cuts

Van alle pogingen om op film iets wezenlijks over dans en performance te registreren, is dit misschien wel de beste, niet vanwege wat wordt getoond (zoveel is dat niet), noch vanwege wat er wordt gezegd (er is slechts een kort gesprek tussen de twee), maar omdat Akerman ons naar de kern leidt door middel van abrupte cuts tussen tijd en beweging, en interviews waarvan het doel onduidelijk lijkt." (Joanna Hogg & Adam Roberts, Frieze)

Op 19 augustus voorafgegaan door Akermans korte film Rue Mallet-Stevens.

institut Ina

voor 19 aug 2020 14:00