UvA Researchlab: The Extended City Symphony

Een nieuwe lichting curatoren en kunstenaars presenteert deze maand zelf samengestelde programma’s en remixes van materiaal in de EYE-collectie.

Studenten van de master Preservation and Presentation of the Moving Image en de master Media Studies (UvA) stellen programma’s samen met eigen werk en films uit de EYE-collectie (remixes).

researchlab

The Research Labs in EYE on Art on 28 February and 16 May provide scope for a new generation of curators and artists to hone their skills. In these Research Labs, students from ten art academies and universities put together a programme involving their own work and films (including remixes) from EYE’s collection. The Research Labs do not follow a strict format and often result in a cultural crossover between film and other art forms. On 28 February and 16 May EYE will award a prize for the two best projects in collaboration with Heineken H41.

Jury: Mark-Paul Meyer, Eye film senior curator, Tessa Janssen, Eye producer & Edith van der Heijde, Eye experimental film distributor.

the extended city symphony

De ‘stadssymfonie’ uit de jaren twintig van de vorige eeuw die uitdrukking gaf aan het grotestadsleven is emblematisch geworden voor de moderniteit. De ‘stadssymfonie’ is weer actueel geworden door het begrip ‘database cinema’ van Lev Manovich, dat een symfonisch model biedt om heterogene beelden te verwerken. Betekenis ontstaat door syntagmatische en paradigmatische verbanden, terwijl de beelden zelf dienen als metateksten die reflecteren op de gemedialiseerde samenleving.

Dit programma breidt de presentatiemogelijkheden van heterogene beelden verder uit door EYE’s filmarchief te onderzoeken aan de hand van het idee van ‘database cinema’. In het programma zijn integrale vertoningen opgenomen van korte films – avant-garde, amateur, fictie, reclame – dwars door tijd en plaats heen. Het resultaat is een dag in het leven van een imaginaire stad die haar bestaan heeft in het archief. De symfonische en archivalische veelheid van dit programma wordt nog versterkt doordat het een experimenteel verband is waarin veertien conservatoren samenwerken.

Ochtend

In plaats van een ontwakende stad te laten zien waarmee een duidelijk begin van de dag wordt gemarkeerd zoals in de klassieke stadssymfonie, wordt de ochtend paradoxaal voorgesteld als een uitbreiding en tegelijkertijd afsluiting van de nacht.

Middaguur

Rond het middaguur is alles nog mogelijk binnen een onbestemde katarsis die gekenmerkt wordt door doelloosheid en passieve overvloed. Het middaguur is een hypothetisch halverwege, een moment van helderheid. Maar de zon staat niet echt op zijn hoogst om twaalf uur. Is het een leugen die wordt voortgebracht door symmetrie en tijdsverloop, waarbinnen het cinematische middaguur zich ontvouwt en het evenwicht neerdaalt?

Middag

De middag duurt voort. Wachtend op wat zich voor kan gaan doen kunnen we ons onttrekken aan het stadsleven, maar in psychologische zin kunnen we niet ontkomen aan de onrust die het met zich meebrengt. Er is sprake van verhoogde subjectiviteit wanneer de tijd zich uitstrekt en zich oneindig herhaalt.

Avond

Los van de dagelijkse werkzaamheden is de avond een moment van ‘zelfverbetering’. Binnen de neoliberale economie echter staat de vrijetijdsbesteding in het teken van de 24-uurs economie.  Door dit proces neemt het tempo van onze activiteiten alleen maar toe.

Nacht

De nacht is een vredige tijd van slaap en dromen, maar kan ook heel intens en gevaarlijk zijn. Het is een tijd van tegenstellingen – licht en donker, goed en fout, lawaai en stilte. Het blijkt dat een bruisende stad vol mensen tegelijkertijd de eenzaamste plek op aarde kan zijn.

(Bron: UvA)

  

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling William Kentridge

Standaard

€14,-

Reductie tentoonstelling ****  

€12,50

Student€11,50

Eye Society leden

€11,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

€3,-*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€8,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€22,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie