Cinema 2 heeft tijdelijk een huiskameropstelling. Je ziet in de agenda in welke zaal een film draait.

  • Cabo
  • Wan Pipel
  • De Johnsons
  • Cabo
  • Wildschut
  • Moord in Extase
Onderdeel van Black Light

Van De Jantjes tot We zijn er

Roelof Jan Minneboo en Ivan Barbosa presenteren een avond over de representatie van zwarte mensen in Nederlandse films, aan de hand van fragmenten, van een Sinterklaasintocht uit 1920 tot We zijn er (2016) met Typhoon. Aansluitend vertonen we de Telefilm Cabo (2012) van Ivan Barbosa.

Roelof Jan Minneboo en Ivan Barbosa laten hun licht schijnen op fragmenten uit film als Hoe St.Nicolaas de Jordaan gelukkig maakt (over een Sinterklaasintocht uit 1920), Sjors van de Rebellenclub (1925), De Jantjes (1934) en We zijn er (2016) met Typhoon, een poëtische en eigentijdse raptekst en een aanklacht tegen een zwarte bladzijde uit de koloniale geschiedenis, met rapper Typhoon als slaaf die door zijn witte eigenaar met de zweep wordt afgeranseld. Het eindshot is krachtig: het beeld van de opstandige slaaf die de zweep grijpt gaat over in de rapper op het podium, met opgeheven microfoon in de gebalde vuist. De clip werd gedraaid op locatie in Kaapverdië, destijds de spil in de internationale slavenhandel.

cabo

Aansluitend: Cabo (Ivan Barbosa, 2012). Artur is een ambitieuze Kaapverdiaan die geneeskunde studeert en tussen twee werelden leeft. Hij heeft een Nederlandse vriendin en probeert uit alle macht te integreren, maar zijn broer Harold bewandelt kortere wegen naar Rome. Artur's succesvolle leven blijkt echter deels façade als hij bezoek krijgt van een mysterieuze Afrikaan.

over Roelof Jan Minneboo

Roelof Jan Minneboois theatermaker, acteur, scenarioschrijver en scriptdokter, en ontwikkelt educatief materiaal voor musea, onder meer de Hermitage Amsterdam.

over Ivan Barbosa

Ivan Barbosa (1979) studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost (of AKV St. Joost) en de Nederlandse Filmacademie. Hij is werkzaam als regisseur en regisseerde onder andere de One Night Stand-film Cabo (2012) en de korte film/muziekvideo We zijn er (2016) voor en met rapper Typhoon.

voor 30 sep 2020 20:30