Boek je filmtickettentoonstellingsticket online of maak een reservering voor het restaurant.
Lees hier de Corona-maatregelen. Cinema 2 heeft een huiskameropstelling. Bekijk de foto's.

  • Varda par Agnes
  • Varda par Agnès
  • Varda par Agnès
  • Varda par Agnès
  • Varda par Agnès
Bekijk trailer

varda_par_agnes_-_agnes_varda_-_officiele_nederlandse_trailer_-_vanaf_28_november_in_de_bioscoop

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Varda par Agnès

Agnès Varda overleed in maart dit jaar op 90-jarige leeftijd, een maand nadat haar nieuwste film, Varda par Agnès, tijdens het filmfestival van Berlijn in première was gegaan. Een levendig college over filmmaken van een regisseuse die het verhaal van haar indrukwekkende carrière nog één keer wilde delen met haar publiek. 

'Delen' is ook een van de basisprincipes van het filmmaken, volgens Varda. De andere twee: inspiratie en creatie. Maar delen doe je met je publiek en in Varda par Agnès doet ze dat ook letterlijk: vanaf het theaterpodium. Het is trouwens niet de eerste keer dat Varda zichzelf opvoert in een van haar films; eerder al zagen we haar kleine, opvallende gestalte in Les plages d'Agnès (2008) en Visages villages (2017).  

curieuze ode

Ditmaal is de vorm traditioneler, al blijft Varda een speelse vertelster die al associërend de dwarsverbanden binnen haar oeuvre aanstipt. Maar ook luchtig kan doen over missers als haar curieuze ode aan de filmkunst, Les cent et une nuits de Simon Cinéma (1995). Of Sandrine Bonnaire, hoofdrolspeelster uit Sans toit ni loi (1985), alsnog om vergeving vraagt voor tactloos gedrag op de set. 

nieuwgierige ogen

Haar leven met collega Jacques Demy, haar liefde voor de fotografie, technische aspecten van het filmen - in Varda par Agnès komt het allemaal uitvoerig aan bod. Varda had 'nieuwsgierige ogen', zoals ze zelf zei. Het is die blik waarmee ze in haar speelfilms en documentaires, van haar doorbraakfilm Cleo de 5 à 7 (1962) tot haar zwanenzang, haar publiek blijvend weet te verleiden.