VD

Producent Pim de la Parra, nooit verlegen om een statement, noemde VD – nu gerestaureerd – de ‘geniaalste film’ die Wim Verstappen ooit had gemaakt. De opvolger van kassucces Blue Movie trok weinig publiek, maar blijkt achteraf een boeiend geacteerd portret van een fabrikantenfamilie in verval, met Kees Brusse als de pater familias. Aansluitend op de film zal een Q&A plaats vinden met Frans Rasker (productieleiding) en Frans Bromet (camera).

In deze - volgens producent Pim de la Parra - kruising tussen Orson Welles' Citizen Kane en de populaire tv-serie Peyton Place speelt Kees Brusse Cor van Doorn, directeur van een vleesfabriek waar uit slachtafval een anticonceptiepil wordt gemaakt. Van Doorn is het middelpunt van allerhande familieperikelen, variërend van fraude tot incest en overspel. En daar komt nog een schandaal rond de dubieuze pil bovenop.

warenhuis

Met het soapgehalte van de plot zat het dus wel goed, maar het publiek dat voor Verstappens vorige film Blue Movie massaal was komen opdraven, bleef ditmaal thuis. Wel in de zaal: advocaten van V&D, om te controleren of de goede naam van het warenhuis niet werd besmeurd!

Destijds koeltjes onthaald, is er tegenwoordig meer waardering voor Verstappens smakelijke gegluur achter de façade van een ontsporende grote onderneming. De la Parra wist het overigens zeker: 'VD is Wims geniaalste film.'

Gerestaureerde 35mm-kopie.

Met inleiding van Rommy Albers, senior curator Eye.

VD is gratis te bezoeken voor We Are Public-pashouders.