Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
  • Violette Nozière
  • Violette Nozière
  • Violette Nozière

Violette Nozière

Isabelle Huppert speelt een sfinx-achtige tiener die in 1932 haar ouders vergiftigde om aan de verstikking van haar burgerlijk milieu te ontkomen. Huppert werd in Cannes gelauwerd als beste actrice.

Claude Chabrol baseerde zijn petit bourgeois-drama op waargebeurde feiten. De 18-jarige Violette Nozière wordt verliefd op een rechtenstudent met gokschulden, en begint geld van haar ouders te stelen om hem te helpen. Wanneer ze de waarheid ontdekken, beraamt Violette een plan om haar ouders te vermoorden. 

Chabrol putte vaak uit echte misdaadzaken als bron van inspiratie. Zijn weergave van de zaak-Violette Nozière volgt de feiten op de voet, maar is ook een mysterie met de onkenbare Violette als middelpunt. Was zij de egocentrische nymfomane en koelbloedige moordenaar zoals ze door de toenmalige kranten werd afgeschilderd, of een naïef jong meisje, getekend door incestueuze mishandeling en onder druk gezet door haar vriend? Chabrol onthoudt zich wijselijk van speculeren.

spiegelbeeld

Chabrol gebruikt in zijn film vaak een spiegel om de ondergang van Violette en haar dromen te verbeelden. Keer op keer zien we haar naar haar spiegelbeeld staren. In het restaurant waar Violette haar echte vader Emile ontmoet, zien we hem in een spiegel boven haar hoofd, alsof hij slechts een beeld in haar gedachten was. Regelmatig denken we de echte Violette te zien, om te ontdekken dat we eigenlijk naar een reflectie kijken. Hoe meer we van haar zien, hoe mysterieuzer ze wordt.

inkleuren

In Isabelle Huppert vond Chabrol een jonge actrice die op onnavolgbare wijze Violettes raadselachtigheid kon overbrengen. Huppert won dan ook de prijs voor Beste Actrice op het filmfestival van Cannes in 1978. De echte Violette kwam in 1945 vervroegd vrij en huwde de griffierszoon van de gevangenis waar ze had gezeten.

Huppert zei tegen Vrij Nederland: 

Ik heb wel vijftien films en een reeks tv-drama’s blanco geacteerd. Pas bij Violette Nozière ben ik begonnen de rol in te kleuren. Dat kwam door Chabrol."

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling William Kentridge

Standaard

€14,-

Reductie tentoonstelling ****  

€12,50

Student€11,50

Eye Society leden

€11,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

€3,-*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€8,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€22,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z