• Visage
  • Visage
  • Visage
  • Visage
Bekijk trailer

visage_un_film_de_tsai_ming_liang_-_canne_2009

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Onderdeel van Tsai Ming-liang

Visage

Tsai Ming-liang nam Visage op tussen Leonardo da Vinci’s meesterwerken in het Louvre. Een Taiwanese regisseur reist naar Parijs om een film op te nemen over de Salomé-mythe. Tsai trekt de visuele trukendoos open met gestileerde verwijzingen naar de schilderkunst en Aziatische videoclips. Bij Tsai's VR-kunstwerk The Deserted draait Eye alle lange speelfilms van de Taiwanese regisseur.

Deze film van Tsai Ming-liang is een eerbetoon aan de nouvelle vague en François Truffaut in het bijzonder.

Net als Truffaut in La nuit américaine (1973) gaat Tsai in Visage uit van een film in een film: een Taiwanese regisseur (een rol van Tsai’s vaste acteur Lee Kang-sheng) neemt in het Louvre in Parijs zijn eigen versie van de Salomé-mythe op. Hoewel hij geen woord Frans of Engels spreekt, is hij er op gebrand om de rol van Herodes te geven aan de Franse acteur Jean-Pierre Léaud (Tsai’s jeugdidool sinds Truffauts Les 400 coups), zelfs al worstelt die met psychische problemen.

sensuele salomé

Het rouwproces om de dood van zijn moeder, die tijdens de opnamen overleed, verwerkt Tsai letterlijk in de film via zijn alter-ego Lee Khang-seng. Truffauts weduwe Fanny Ardant is te zien als Parijse producer en Laetitia Casta als sensuele Salomé die liedjes zingt in het Spaans en het Chinees. Jeanne Moreau en Nathalie Baye verschijnen in een bijrol. 

diepverzadigde kleuren

Tsai Ming-liang maakte Visage op uitnodiging van het Louvre. Zijn bijzondere visuele stijl – lange, verstilde shots, diepverzadigde kleuren en een spel met licht en donker – is ook in deze film duidelijk herkenbaar.

grootmeester in eye

Bij de presentatie van The Deserted, Tsai Ming-liang's eerste VR-productie, vertoont het filmmuseum alle lange speelfilms van de Taiwanese grootmeester nog een keer op het grote doek, van Rebels of the Neon God (1992) tot Your Face (2018). Tsai komt ook naar Eye voor een Masterclass bij zijn VR-debuut.