Vox Populi and the Syrian Archive - Documenting Revolution and Conflict in the Digital Age

Publiek debat waarin twee projecten worden gepresenteerd: Vox Populi - Archiving a Revolution in the Digital Age, dat zich baseert op het (beeld)materiaal gemaakt tijdens de protesten tegen het militaire regime van Mubarak; en The Syrian Archive, een initiatief rond open-sourcedocumentatie van schendingen van mensenrechten in Syrië.

Dit programma verkent de gecompliceerde relatie tussen het ‘activistische moment’, dat in toenemende mate door de deelnemers in de gebeurtenissen middels digitale media wordt uitgedragen - en steeds vaker bijna op het moment zelf - en het statische karakter van het archief, dat impliciet de tijd opheft. We onderzoeken deze relatie aan de hand van twee ambitieuze projecten die momenteel in voorbereiding zijn:

Vox Populi - Archiving a Revolution in the Digital Age van de Egyptisch-Libanese kunstenares Lara Baladi. Dit project baseert zich op de enorme hoeveelheid (beeld)materiaal gemaakt tijdens de oorspronkelijke protesten tegen het militaire regime van Hosni Mubarak en hun nasleep, verzameld door een groep kunstenaars, schrijvers en theatermakers die daarna het Mosireen onafhankelijk mediacentrum in Caïro oprichtten.
http://tahrirarchives.com

The Syrian Archive is een initiatief dat is gestart door een collectief van mensenrechtenactivisten om open-sourcedocumentatie te behouden van schendingen van mensenrechten en andere misdaden door alle betrokken partijen in het conflict in Syrië.
https://syrianarchive.org

Afgezien van de gecompliceerde politieke en ethische kwesties die deze online archivering-initiatieven oproepen, willen we vragen wat de rol van de kunstenaar is in dit soort processen - een soort scenograaf? een choreograaf? een facilitator? Of wellicht een maker van tot de verbeelding sprekende ‘interfaces’, zoals in het werk van de Amerikaanse kunstenaar Robert Ochshorn, wiens verbluffende interface-ontwerpen voor digitale mediacollecties het toegepaste domein overstijgen en een eigen nieuwe kunstvorm worden. Ochshorn zal zijn opmerkelijke werk tijdens deze bijeenkomst presenteren.  

Dit programma is deel van Tactical Media Connections, een publiek onderzoekstraject dat de nalatenschap van ‘Tactische Media’ onderzoekt en haar verbindingen met de actualiteit. http://www.tacticalmediafiles.net/articles/3646

sprekers

Lara Baladi - http://arts.mit.edu/artists/lara-baladi http://tahrirarchives.com/read-me

Hadi Al Khatib - https://tacticaltech.org/team/hadi

Jeff Deutch - https://cihr.eu/jeff-deutch

Robert Ochshorn - http://teleputer.org

Charles Jeurgens - http://www.uva.nl/over-de-uva/organisatie/medewerkers/item/k.j.p.f.m.jeurgens.html?f=charles+jeurgens

Daarnaast vragen wij een aantal deskundige lokale respondenten om op deze presentaties te reageren om zo een levendig gesprek gedurende de bijeenkomst te bevorderen. Moderatoren: Annet Dekker & Eric Kluitenberg.

Dit programma wordt georganiseerd in samenhang met de opening van de tentoonstelling As If: The Media Artist as Trickster, bij Framer Framed in de Tolhuistuin. http://framerframed.nl/nl/exposities/expositie-as-if-the-media-artist-as-trickster/

ondersteuning

Dit programma is mogelijk gemaakt door de genereuze steun van:
Stimuleringsfonds Creatieve Industrie
Stichting Democratie & Media
Fonds 21
AFK - Amsterdams Fonds voor de Kunst
En onze partnerorganisaties.

Photo by Lara Baladi, 2011. Friday of Victory, Tahrir Square, Cairo