Vox Populi and the Syrian Archive - Documenting Revolution and Conflict in the Digital Age

Publiek debat waarin twee projecten worden gepresenteerd: Vox Populi - Archiving a Revolution in the Digital Age, dat zich baseert op het (beeld)materiaal gemaakt tijdens de protesten tegen het militaire regime van Mubarak; en The Syrian Archive, een initiatief rond open-sourcedocumentatie van schendingen van mensenrechten in Syrië.

Dit programma verkent de gecompliceerde relatie tussen het ‘activistische moment’, dat in toenemende mate door de deelnemers in de gebeurtenissen middels digitale media wordt uitgedragen - en steeds vaker bijna op het moment zelf - en het statische karakter van het archief, dat impliciet de tijd opheft. We onderzoeken deze relatie aan de hand van twee ambitieuze projecten die momenteel in voorbereiding zijn:

Vox Populi - Archiving a Revolution in the Digital Age van de Egyptisch-Libanese kunstenares Lara Baladi. Dit project baseert zich op de enorme hoeveelheid (beeld)materiaal gemaakt tijdens de oorspronkelijke protesten tegen het militaire regime van Hosni Mubarak en hun nasleep, verzameld door een groep kunstenaars, schrijvers en theatermakers die daarna het Mosireen onafhankelijk mediacentrum in Caïro oprichtten.
http://tahrirarchives.com

The Syrian Archive is een initiatief dat is gestart door een collectief van mensenrechtenactivisten om open-sourcedocumentatie te behouden van schendingen van mensenrechten en andere misdaden door alle betrokken partijen in het conflict in Syrië.
https://syrianarchive.org

Afgezien van de gecompliceerde politieke en ethische kwesties die deze online archivering-initiatieven oproepen, willen we vragen wat de rol van de kunstenaar is in dit soort processen - een soort scenograaf? een choreograaf? een facilitator? Of wellicht een maker van tot de verbeelding sprekende ‘interfaces’, zoals in het werk van de Amerikaanse kunstenaar Robert Ochshorn, wiens verbluffende interface-ontwerpen voor digitale mediacollecties het toegepaste domein overstijgen en een eigen nieuwe kunstvorm worden. Ochshorn zal zijn opmerkelijke werk tijdens deze bijeenkomst presenteren.  

Dit programma is deel van Tactical Media Connections, een publiek onderzoekstraject dat de nalatenschap van ‘Tactische Media’ onderzoekt en haar verbindingen met de actualiteit. http://www.tacticalmediafiles.net/articles/3646

sprekers

Lara Baladi - http://arts.mit.edu/artists/lara-baladi http://tahrirarchives.com/read-me

Hadi Al Khatib - https://tacticaltech.org/team/hadi

Jeff Deutch - https://cihr.eu/jeff-deutch

Robert Ochshorn - http://teleputer.org

Charles Jeurgens - http://www.uva.nl/over-de-uva/organisatie/medewerkers/item/k.j.p.f.m.jeurgens.html?f=charles+jeurgens

Daarnaast vragen wij een aantal deskundige lokale respondenten om op deze presentaties te reageren om zo een levendig gesprek gedurende de bijeenkomst te bevorderen. Moderatoren: Annet Dekker & Eric Kluitenberg.

Dit programma wordt georganiseerd in samenhang met de opening van de tentoonstelling As If: The Media Artist as Trickster, bij Framer Framed in de Tolhuistuin. http://framerframed.nl/nl/exposities/expositie-as-if-the-media-artist-as-trickster/

ondersteuning

Dit programma is mogelijk gemaakt door de genereuze steun van:
Stimuleringsfonds Creatieve Industrie
Stichting Democratie & Media
Fonds 21
AFK - Amsterdams Fonds voor de Kunst
En onze partnerorganisaties.

Photo by Lara Baladi, 2011. Friday of Victory, Tahrir Square, Cairo

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is woensdag 12 februari 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement. 

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.