Eye is op 20 september gesloten tussen 16.30 en 18.30 i.v.m. een besloten evenement.

Voor 16.30 en na 18.30 bent u van harte welkom voor film- en restaurantbezoek. Er is op deze dag een zeer beperkte kaart en geen diner.

  • Steamroller and the Violin / Stoomwals en de viool
  • The Killers / De moordenaars
  • Steamroller and the Violin / Stoomwals en de viool
  • Steamroller and the Violin / Stoomwals en de viool

Vroege Tarkovski: De moordenaars + De stoomwals en de viool

Twee vroege films van Tarkovski, uit de collectie van Eye, die licht werpen op het talent waar de cineast al op jonge leeftijd blijk van gaf: De stoomwals en de viool en de korte film noir De moordenaars.

De stoomwals en de viool (SU 1960, 45', 35mm)

In Andrej Tarkovski’s eindexamenfilm sluit het verlegen jongetje Sasja vriendschap met een arbeider die met een zware stoomwals de binnenplaats van een appartementencomplex asfalteert. Tarkovski zet de kwetsbare en dromerige Sasja af tegen de knoestige arbeidersheld, wiens inzet voor de sovjetstaat onuitputtelijk is. De man is getekend door zijn oorlogservaringen en vindt troost in zijn werk. 'Die twee mensen, zo verschillend in elk opzicht', zei Tarkovski, 'vullen elkaar aan en hebben elkaar nodig.'

Het eerste werk van Tarkovski is gelijk een ambitieuze film, die op veel manieren een voorafschaduwing is van wat later zou komen. Hij werkte zes maanden aan het scenario, dat hij schreef met medestudent Andrej Konchalovski. Tarkovski wilde met zijn metafysische film twee heel verschillende werelden bij elkaar brengen, die van kunst en arbeid, of, zoals hij het noemde, 'het spirituele en het materiële'. De innerlijke wereld van de jongen wordt verbeeld door licht dat sprankelt door water en glas en beelden die in veelvouden worden gesplitst. De wereld van de arbeider is van beton en aarde.

De moordenaars (Marika Beiku, Aleksandr Gordon, Andrei Tarkovsky, SU 1956, 19', 35mm)

Verrassend genoeg was het eerste werk van Tarkovski pure film noir. De moordenaars is gebaseerd op de gelijknamige roman van Ernest Hemingway, The Killers. Na zijn studie muziek, schilderkunst en beeldhouwkunst - disciplines die later terug zouden keren in zijn films - ging Tarkovski studeren aan de Sovjet-filmschool VGIK. In de eerste korte film die hij daar maakte verstoren twee professionele huurmoordenaars, Al en Max, een dorpsmaaltijd en eisen informatie over Ole Andersson, oftewel The Swede. De eerste en derde scène werden geregisseerd door Tarkovski en medestudent Marika Beiku, de tweede door Aleksandr Gordon.

voor 05 okt 2019 16:45

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.