Onderdeel van Where Do We Go Now?

Wadjda

Een elfjarig meisje in Saoedi-Arabië spaart om de groene fiets te kunnen kopen waarmee ze tegen haar vriend Abdullah wil racen. Mansours portret van een onschuldig jong meisje dat, zonder het te weten, sociale en religieuze conventies tart, kreeg internationaal grote bijval. Mansour maakt deel uit van een nieuwe generatie Arabische vrouwelijke filmregisseurs, wier werk nu in EYE is te zien.

Wadjda woont in het welvarende Riadh. Ze droomt ervan om de groene fiets te kunnen kopen die ze al zo lang in de winkel ziet staan. Haar moeder pepert Wadjda in dat fietsen vrouwen niet is toegestaan, maar daar trekt het meisje zich niets van aan. Ze legt al haar spaargeld opzij om op de de groene fiets te kunnen racen tegen vriendje Abdullah.

De eerste lange speelfilm uit Saoedi-Arabië, een coming-of-age-vertelling waarin de botsing tussen oude en nieuwe waarden is verwerkt,  trok wereldwijd de aandacht. Mansour – de eerste vrouwelijke filmmaker van het land- werd uitgenodigd voor de internationale festivals en vestigde de aandacht op het bestaan van talentvolle vrouwelijke Arabische regisseurs.

De film, die gedeeltelijk is geïnspireerd door Mansours eigen jeugdervaringen, kreeg onder meer de Art Cinema Award van het filmfestival van Venetië.

Op 21 juni kunt u op vertoon van uw festivalticket voor Mag Het Licht Aan festival met korting naar de films van Where Do We Go Now? U betaald €8,50 in plaats van €10.

Bekijk hier een interview met regisseur Haifaa Al-Mansour die met het bekroonde Wadjda als eerste vrouw in Saoedi-Arabië een lange speelfilm maakte.