Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
  • Wan Pipel
  • Wan Pipel
Bekijk trailer

wan_pipel_trailer

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Wan Pipel

Wan Pipel, Pim de la Parra's vertelling over de student Roy Ferrol die terugkeert naar Paramaribo, geldt als de eerste Surinaamse speelfilm. De film toont de gespannen verhouding tussen jonge Surinaamse idealisten en het voormalig moederland. Ook met Willeke van Ammelrooy.

Met Wan Pipel sneed regisseur Pim de la Parra destijds beladen thema's aan; kiest Roy (Borger Breeveld), een economiestudent, voor zijn witte Nederlandse vriendin Karina (Van Ammelrooy) of volgt hij zijn hart en trouwt hij met de Hindoestaanse Rubia (Diana Gangaram Panday) om Suriname te helpen opbouwen? Roy raakt gevangen tussen twee werelden als hij naar zijn geboortestad terugkeert om zijn stervende moeder te zien. 

spanningen

Als een van de weinige filmmakers in Nederland toonde de in Paramaribo geboren De la Parra interesse in het net zelfstandig geworden land; hij liet onnadrukkelijk de politieke en raciale spanningen zien van het multi-etnische Suriname, tegen de achtergrond van een herkenbare liefdesgeschiedenis – ook nu nog geldt de film als richtingwijzer voor wie iets van Suriname wil begrijpen. Maar de film leverde en levert ook nog altijd verhitte discussies op over de portrettering van de verschillende etniciteiten.

De la Parra’s engagement met zijn vaderland verflauwde niet; in 2005 was hij de drijvende kracht achter de oprichting van de Surinaamse Film Academie in Paramaribo.

Wan Pipel werd door Eye digitaal gerestaureerd, als onderdeel van het Beelden voor de Toekomst-erfgoedproject; in 2010 ging de restauratie in Paramaribo in première in de TBL Cinemas-bioscoop. 

Deze film zie je gratis op de Eye Film Player

podcast

Beluister hier de Film als een Kroket prodcast over Wan Pipel

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z