Wang Bing – China up close

Wang Bing is winnaar van de EYE Art & Film Prize 2017. Aan de hand van fragmenten uit Wang Bings enorme oeuvre praat oud-China-correspondent Bettine Vriesekoop over het China dat Wang laat zien. IFFR-filmprogrammeur Gerwin Tamsma, die Wang in Nederland introduceerde, spreekt over zijn benadering als cineast.

Special bij de tentoonstelling Hito Steyerl, Ben Rivers, Wang Bing - EYE Art & Film Prize

Wang Bing filmt China zoals we het zelden te zien krijgen. De geëngageerde filmmaker en beeldend kunstenaar volgt de veranderingen in de Chinese samenleving op de voet. Wangs monumentale films zijn vaak opgebouwd uit opvallend lange opnamen. Zo maakte hij een vijftien uur durende registratie van arbeiders in een kledingfabriek. Hij verblijft lang in sociaal-maatschappelijke groepen, van de staalindustrie tot de naaiateliers, en neemt ons daarin mee.

Zijn humane films laten zien welke gevolgen de grote omwentelingen hebben voor de Chinese arbeider en brengt China van binnenuit in beeld. Wang werkt vrijwel geheel zelfstandig, buiten de officiële kanalen om. Hoewel hij een uitgesproken politieke mening uitdraagt, dwingt Wang Bing zijn kijkers niet zijn visie te onderschrijven. Zijn prachtige en moedige werk biedt ruimte voor meerduidigheid.

Aan de hand van fragmenten uit Wang Bings enorme oeuvre praat oud-tafeltennisster, oud-China-correspondent en auteur Bettine Vriesekoop over het China dat Wang Bing laat zien. IFFR-filmprogrammeur Gerwin Tamsma, die Wang in Nederland introduceerde, spreekt over zijn benadering as cineast. Moderatie: Sacha Bronwasser