• Welt am Draht
  • Welt am Draht
  • Welt am Draht
  • Welt am Draht
Bekijk trailer

world_on_a_wire_trailer_extended_version

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Onderdeel van The Man Machine

Welt am Draht

Onheilspellende, tweedelige tv-film van de Duitse filmmaker Rainer Werner Fassbinder, waarin een wetenschapper zich verliest in een door een supercomputer ontworpen wereld.

Met zijn uitbundige jarenzeventigdecors is Welt am Draht onvervalste retrosciencefiction, maar Fassbinder was wel degelijk zijn tijd ver vooruit. Welt am Draht geldt als inspiratiebron voor latere sciencefictionfilms als The Matrix (1999) en eXistenZ (1999), waarin de hoofdrolspelers bedreigd worden door een levensgevaarlijke virtuele werkelijkheid.

cybernetica en futurologie

Welt am Draht is gebaseerd op de roman Simulacron-3 van Daniel F. Galouye.

De onheilspellende film speelt zich grotendeels af in het ‘Instituut voor Cybernetica en Futurologie’, waar het computerprogramma Simulacron is ontwikkeld. Het is een simulatiemodel voor de echte wereld, waarmee voorspellingen kunnen worden gedaan over het gedrag van mensen. Een wetenschapper verliest zich steeds meer in deze door de supercomputer ontworpen wereld.

pin-ups

Voor de cast tekende een flink aantal bekende namen uit de (vroege) Fassbinder-entourage, zoals Günter Lamprecht, Barbara Valentin en hoofdrolspeler Klaus Löwitsch. In de bijrollen een kleurrijk gezelschap pin-ups en afgeschreven sterren uit de jaren vijftig, die de opdracht kregen zich zo onnatuurlijk mogelijk te gedragen.