Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
Bekijk trailer

western_trailer_nl

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

Western

Een groep Duitse bouwvakkers strijkt neer in de omgeving van een landerig Bulgaars grensdorpje om een waterkrachtcentrale te bouwen. De dorpelingen bekijken de Duitsers met argwaan, de bouwploeg koestert nogal wat vooroordelen. Regisseur Valeska Grisebach neemt de rolverdeling van de western over, met arbeiders als cowboys en Bulgaren in de rol van natives.

De vakkrachten belanden in het Bulgaarse equivalent van the middle of nowhere, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. De natuur is er prachtig, het is hoogzomer en de sfeer is loom.

enigmatische loner

Hoe zullen de dorpsbewoners reageren op de invasie van de Duitse posse, die energiek voorbereidingen treft voor de bouw van een kleine waterkrachtcentrale? De twee groepen tasten elkaar af, de sfeer is soms dreigend. Een belangrijke rol speelt de enigmatische loner Meinhard: als eerste sluit hij vriendschap met de Bulgaren.
Voor haar prikkelende vertelling over de ontmoeting van twee culturen werkte Grisebach voornamelijk met niet-professionele acteurs. De Duitsers zijn in werkelijkheid ook bouwvakkers en de Bulgaren komen grotendeels uit het dorp waar de opnamen plaatsvonden. 

woordloze expressie

Opvallend is ook Grisebachs oog voor de natuur en de woordloze expressie van gezichten en gebaren. Een blik zegt soms meer dan duizend woorden, zoals de westerncode dicteert.
Western ging in 2017 in première op het New York Film Festival. Regisseur Valeska Grisebach draait afwisselend documentaires en speelfilms, Western is haar tweede lange fictiefilm (na Sehnsucht (2005). Producent is Maren Ade, voor wiens Toni Erdmann Grisebach optrad als scenarioadviseur. Onderdeel van de Un Certain Regard-competitie van het filmfestival in Cannes.

 ...fantastische en intrigerende film...iets compleet nieuws...speelt perfect in op het grote thema van deze tijd...Sterk...zorgvuldig...puntgave karakterstudie...Prachtig... (***** Trouw)

...fijnzinnig...sterk...subtiele scènes... (**** NRC Handelsblad)

 ...spannend...magistrale beelden... (**** De Volkskrant)

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00*
vrij & za: 10.00 - 23.00*
*afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00*
*zie tentoonstellingsdata

feestdagen
Met Kerst is Eye gewoon geopend. 31 december sluit Eye om 17.30; u kunt dan tot 16.30 (laatste entree) terecht in de tentoonstellingsruimte. Op Nieuwjaarsdag heten we u van harte welkom vanaf 12.00.

meer informatie

online prijzen

film online
(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

regulier

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

kind t/m 11 jaar

€7,50

Cineville, NFC, KNF (verkrijgbaar aan balie)

gratis (mogelijk toeslag)

tentoonstelling

regulier 

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

museumkaart / I Amsterdam / BGL VIP (verkrijgbaar aan de balie)

gratis

kinderen t/m 11 jaar 

gratis

jongeren 12 t/m 18 jaar / CJP / Cineville

€5,- 

combiticket expositie & film (verkrijgbaar aan de balie)

€17,-

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is EYE goed bereikbaar.

meer informatie

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z