Bekijk trailer

western_-_trailer_iffr_2018

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

Onderdeel van Picl, Premières

Western

Een groep Duitse bouwvakkers strijkt neer in de omgeving van een landerig Bulgaars grensdorpje om een waterkrachtcentrale te bouwen. De dorpelingen bekijken de Duitsers met argwaan, de bouwploeg koestert nogal wat vooroordelen. Regisseur Valeska Grisebach neemt de rolverdeling van de western over, met arbeiders als cowboys en Bulgaren in de rol van natives.

De vakkrachten belanden in het Bulgaarse equivalent van the middle of nowhere, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. De natuur is er prachtig, het is hoogzomer en de sfeer is loom.

enigmatische loner

Hoe zullen de dorpsbewoners reageren op de invasie van de Duitse posse, die energiek voorbereidingen treft voor de bouw van een kleine waterkrachtcentrale? De twee groepen tasten elkaar af, de sfeer is soms dreigend. Een belangrijke rol speelt de enigmatische loner Meinhard: als eerste sluit hij vriendschap met de Bulgaren.
Voor haar prikkelende vertelling over de ontmoeting van twee culturen werkte Grisebach voornamelijk met niet-professionele acteurs. De Duitsers zijn in werkelijkheid ook bouwvakkers en de Bulgaren komen grotendeels uit het dorp waar de opnamen plaatsvonden. 

woordloze expressie

Opvallend is ook Grisebachs oog voor de natuur en de woordloze expressie van gezichten en gebaren. Een blik zegt soms meer dan duizend woorden, zoals de westerncode dicteert.
Western ging in 2017 in première op het New York Film Festival. Regisseur Valeska Grisebach draait afwisselend documentaires en speelfilms, Western is haar tweede lange fictiefilm (na Sehnsucht (2005). Producent is Maren Ade, voor wiens Toni Erdmann Grisebach optrad als scenarioadviseur. Onderdeel van de Un Certain Regard-competitie van het filmfestival in Cannes.

 

...speelt intelligent en subtiel met zowel het westerngenre als de multiculturele identiteiten binnen Europa... (International Film Festival Rotterdam)

...de genialiteit van deze film... Je hebt films die in vorm of thematiek zo duidelijk geconceptualiseerd zijn dat je ze met een krul en een dikke tien kunt belonen. Maar Western is meer een film die de laatste staart van die krul neemt en hem doortrekt tot op de achterkant van het blaadje, of op de tafel waarop hij ligt, of die de schaduw volgt van de pen waarmee die krul wordt gezet. Waardoor je opeens begrijpt wat de essentie van een krul is... (De Filmkrant) 

voor 21 jun 2018 14:45

Bekijk deze film thuis op Picl, EYE's online filmzaal, of bekijk ons volledige online aanbod.

algemene informatie

openingstijden

ticketbalie:
zo t/m do: 10.00 - 22.00*

vrij & za: 10.00 - 23.00*

*afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00
vrij: 10.00 - 21.00


meer informatie

online prijzen

film
(NB! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

regulier€10,-
reductie€8,50
vriend€7,50
kind t/m 11 jaar€7,50
Cineville, NFC, KNFGratis (mogelijk toeslag)
10 rittenkaart - alleen te koop aan onze kassa€80,-

tentoonstelling

regulier 

€13,-

reductie* 

€ 8,50

vriend**

€ 7,50

museumkaart 

Gratis

kinderen t/m 11 jaar 

Gratis

kinderen 12 t/m 18 jaar

€5,- 

CJP

€8,- 
Cinevillepas€ 8,-

combiticket expositie & film

€16,50
bereikbaarheid

EYE ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is EYE goed bereikbaar.
meer informatie