• White Riot
  • White Riot
  • White Riot
Bekijk trailer

white_riot_-_nederlandse_trailer_17_september_in_de_biscoop

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Onderdeel van Eye on Sound: POP!, Picl

White Riot

Ook vóór Black Lives Matter lieten mensen hun stem horen tegen racisme. De documentaire White Riot tekent het ontstaan van de Rock Against Racism-beweging in de jaren zeventig in Groot-Brittanië. De do-it-yourself-beweging mondde uit in massademonstraties en een beroemd geworden concert in het Londense Victoria Park, met optredens van The Clash, Steel Pulse en The Selecter.

Groot-Brittannië rond 1976: een land getekend door massawerkloosheid, verloedering van de grote steden, rassenrellen en de opkomst van het National Front.

Als popster Eric Clapton tijdens een optreden zijn steun uitspreekt voor Front-leider Enoch Powell, vindt fotograaf Red Saunders het mooi geweest. Met enkele sympathisanten richt hij Rock Against Racism op, een do-it-yourself organisatie die wereldwijd betekenis krijgt.

wit probleem

Rock Against Racism drukt flyers, organiseert protesten en roept iedereen op in het geweer te komen tegen racisme. ‘We probeerden mensen duidelijk te maken dat racisme een wit probleem is’, zegt Kate Webb, een van de initiatiefnemers, in de documentaire.

punk fanzine

Regisseur Rubika Shah laat zien hoe Rock Against Racism ook in het pre-internet-, twitter- en facebooktijdperk honderdduizenden mensen op de been wist te brengen.

Activisten en muzikanten van toen komen aan het woord in interviews en archiefopnamen, doorsneden met animaties en opwindende optredens van The Clash, Steel Pulse, The Selecter en Sham 69, punk- en reggae-iconen. Bijzonder: Shah heeft haar film vormgegeven in de stijl van een punk fanzine.

over de regisseur

Rubika Shah is journalist, filmmaker en schrijver. Voor de BBC maakte ze enkele korte documentaires, waaronder portretten van Spike Lee en Gore Vidal, en een wereldwijd vertoonde documentaire over David Bowie’s Let’s Dance-muziekvideo.

voorfilm

Big  Bug Attack (Martha Colburn, NL 2001, 3’, geen dialoog)
‘Bulging, bulbous bugs bounce boisterously to battle in this bizarre and bedazzling burst of bitchin' bewonderment.’

voor 30 sep 2020 19:00

Bekijk deze film thuis op Picl, Eye's online filmzaal, of bekijk ons volledige online aanbod.