Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z

Whity

Nooit in Nederland uitgebrachte film van Fassbinder, over wreedheid, vernedering en Amerikaanse archetypen, opgenomen in een Spaans westernplaatsje bij Almeria. Whity vormde de inspriratiebron voor Paul McCarthy's DADDA, te zien in het Xtended-programma.

Whity is een huisknecht in het gezin Nicholson, zoon van de heer des huizes en de Afro-Amerikaanse kokkin. Whity voert gehoorzaam alles uit wat de Nicholsons hem opdragen, totdat de gezinsleden hem vragen om elkaar te vermoorden. De groep acteurs, onder wie de jonge Hannah Schygulla, is afkomstig uit het anti-theater en weet elke vorm van realisme behendig te vermijden. Fassbinder zelf speelt een overtuigende rol als dronkenlap in de saloon.

behang

Het geweldige camerawerk van Ballhaus, vol fraaie kleuren, bevat al zijn beroemde shot waarin de camera om de personages heen draait. Fassbinder nam zijn eerste film in kleur en enige film in CinemaScope grotendeels op in een saloon die de Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy later nabouwde - zelfs met identiek behang - voor zijn film DADDA, ook te zien in Eye.

cuba libre

Fassbinder-biograaf Herbert Spaich beschrijft de chaotische productie van Whity als een 'traumatische gebeurtenis', in gang gezet door onderling wantrouwen en de autoritaire rol van Fassbinder, rijk besprenkeld met Cuba libre om de druk van de opnamedagen van zestien tot achttien uur door te komen. Fassbinder maakte dat jaar maar liefst elf films.

onderdeel van xtended

Het virtual Realitywerk C.S.S.C. Coach Stage Stage Coach VR experiment Mary and Eve van Paul McCarthy is van 25 juli tot 11 augustus te ervaren in Eye. Het VR-werk geeft de kijker de keuze tussen elf versies van een scène waarin Eve en Mary Magdalene ruzie maken. Deze VR gaat voor de professionele kunstwereld in première op Art Basel (13-16 juni) en komt daarna naar Eye voor de publiekspremière.

Het inleveren van een kaartje voor de VR bij de balie geeft 1,50 euro korting op de films in het bijbehorende programma.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement. 

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z