Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
  • Orlando
  • Monsoon Wedding
  • A Girl Walks Home Alone at Night
  • Les silences du palais
Bekijk trailer

women_make_film_-_official_trailer

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Onderdeel van Women Make Film

Women Make Film: A New Road Movie through Cinema

Duizelingwekkende reis door de filmgeschiedenis, gezien door de ogen van de grootste vrouwelijke regisseurs. Onze gidsen zijn Tilda Swinton, Jane Fonda, Debra Winger, Adjoa Andoh, Kerry Fox, Thandie Newton en Sharmila Tagore. Leven, liefde, politiek, humor en dood komen allemaal voorbij in deze epische, 14-uur durende roadtrip die Eye in 5 delen gaat vertonen. De afleveringen kunnen los van elkaar bekeken worden.

Mark Cousins stapt opgewekt door de alternatieve geschiedenis van de cinema, geïnspireerd door baanbrekende filmwetenschappers als Cari Beauchamp, Claire Johnston en Lynda Miles.

De regisseur ​​heeft grondig onderzoek gedaan in filmarchieven over de hele wereld; Cousins achterhaalde ruim zevenhonderd filmfragmenten van 183 vrouwelijke regisseurs, van wie een groot deel voor ons tamelijk onbekend is gebleven.

obstakels overwinnen

Terwijl bewegingen als #TimesUp en #ShareHerJourney af willen rekenen met de professionele barrières waar vrouwen tegenaan lopen, neemt Cousins ons mee in het werk van vrouwelijke filmmakers die deze obstakels hebben overwonnen. Onze gidsen zijn de vertelstemmen van Tilda Swinton (ook uitvoerend producent), Sharmila Tagore, Jane Fonda, Adjoa Andoh, Thandie Newton, Kerry Fox en Debra Winger.

ontdekkingen doen

Eye vertoont de veertien uur durende documentaire in vijf afleveringen, die zijn onderverdeeld in veertig hoofdstukken.

Cousins graaft in verborgen filmgeschiedenis, belicht het – aanzienlijke – aandeel van vrouwen in de ontwikkeling van de filmkunst en toont hoe vrouwelijke regisseurs te werk gingen. Hoe gingen ze om met de ‘gereedschapskist’ zogezegd, hoe zetten ze close-ups, kadrering, mise-en-scène en tracking shots in voor hun verhaal?

Ook besteedt Cousins ruim aandacht aan de onderwerpen, de verhalen die vrouwelijke regisseurs vertelden en voor welke genres ze kozen. Wat was hun filmische taal, wat ging ze aan het hart? Liefde, dood, jaloezie, maar ook toekomstverwachtingen (sci-fi, fantasy), seksualiteit, de verbeelding van religie: het komt allemaal voorbij.

Voorpremière in vijf afleveringen:

  • Deel 1 (24 juni 20.00): toon, geloofwaardigheid, personages introduceren, gesprekken vastleggen, kadrering en tracking shots.
  • Deel 2 (1 juli 20.00): ensceneringen, reizen vastleggen, ontdekkingen, het volwassen kind weergeven, efficiënt vertellen, montage, perspectief en close-ups.
  • Deel 3 (8 juli 20.00): het uitbeelden van lichamen, seksualiteit, huis, religie, werk, politiek, schakelen en komedie.
  • Deel 4 (15 juli 20.00): melodrama, sci-fi, afbeeldingen van hel, spanning, stilstand, wat laat je weg, onthullingen, geheugen en tijd.
  • Deel 5 (22 juli 20.00): interieurs, het existentiële, liefde, dood, eindes en zang en dans.

In 2021 wordt de Nederlands ondertitelde versie uitgebracht in de landelijke filmtheaters.

...nooit ging het vervelen...verrassen de filmfragmenten die het verhaal vertellen constant...Cousins’ enthousiasme is onbetaalbaar, net als zijn vermogen tot verbazing...verbindt onvermoeibaar ambachtelijkheid met onverschrokken creativiteit... (**** NRC Handelsblad)

...episch...dolenthousiaste viering...hoogst aanstekelijk. (Het Parool) 

...Fantastische filmschool...indrukwekkende filmtocht...meeslepend...vakkundig...grappig... (De Filmkrant) 

reserveren met cineville

Staat de Cineville-optie niet in de kassa? Dan is het maximum aantal Cineville reserveringen helaas bereikt.

in delen vertoond

Eye vertoont de veertien uur durende documentaire in vijf afleveringen, wanneer je een tijdstip selecteert zie je welk deel het betreft.

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z