Woody Allen: A Documentary

Wil de ware Woody opstaan, zou de ondertitel kunnen luiden van deze documentaire, het eerste filmportret van het op z’n privacy gestelde New Yorkse fenomeen. De boeiende mix van interviews, filmfragmenten en commentaar van vrienden werpt licht op Allen als filmer, schrijver, comedian, musicus en selfmade filosoof. EYE wijdt deze zomer een retrospectief aan de films van de 79-jarige regisseur.

Regisseur Robert E. Weide is de eerste die Allens leven en werk op film mocht vastleggen; eerder hield de notoir op zijn privacy gestelde regisseur alle verzoeken tot een filmportret af. Dat Weide de eer ten deel viel zal waarschijnlijk mede te danken zijn aan zijn regie van Curb Your Enthusiasm, de hilarisch-pijnlijke fake tv-serie rond Seinfeld-bedenker en medeschrijver Larry Davids.

Het chronologisch overzicht brengt Woody Allens lange carrière fraai in beeld: we volgen zijn ontwikkeling van grappenschrijver en stand-up comedian tot comedyregisseur- en acteur, schrijver van verhalen voor The New Yorker en maker van meer klassieke films als Melinda and Melinda en Match Point.

Allen blijkt een puntig, onderhoudend verteller die zich zelden blootgeeft en wars is van psychologiseren. Voor zijn indrukwekkende productiviteit (hij regisseerde vanaf 1962 meer dan vijftig films) heeft hij een nuchtere verklaring. ‘Ik ben een aanhanger van de kwantiteitstheorie: als ik maar genoeg blijf maken, moet er vanzelf wel een keer iets goeds ontstaan.’