Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
  • W.R. misterije organizma
  • W.R. misterije organizma
  • W.R. misterije organizma
  • W.R. misterije organizma
Bekijk trailer

w.r._-_mysteries_of_the_organism_trailer

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

W.R. - Misterije organizma

In de jaren tachtig waren zijn geruchtmakende films vaak in de filmhuizen te zien en maakte hij naam als een van de meest vrijgevochten regisseurs uit Joegoslavië. Dušan Makavejev overleed vrijdag 25 januari op 87-jarige leeftijd, Eye vertoont Mysteries van het organisme, Makavejevs eerbetoon aan de seksuoloog Wilhelm Reich, als in memoriam. De anarchistisch ingestelde regisseur zag seksuele bevrijding als voorwaarde voor politiek-sociale ontplooiing.

Even radicaal als Oostenrijkse psychiater Wilhelm Reich pleitte voor een complete bevrijding van burgerlijk-seksuele moraal, geloofde de als psycholoog afgestudeerde filmmaker Dušan Makavejev (1932-2019) in de belofte van het socialisme als bevrijding van onderdrukking, inclusief inperkende opvattingen over monogamie en huwelijk.

zwierige stijl

Na een carrière als documentairemaker maakte Makavejev in de jaren zestig naam als regisseur van non-conformistische, speelse vertellingen waarin hij fictie en documentaire opnamen vermengde en experimenteerde met flashbacks, flash forwards en associatieve montagetechnieken. Makavejev vierde, in een zwierige stijl en met veel gevoel voor humor, de erotiek als antidotum voor de stijve seksuele mores in de socialistische heilstaat. 

In wat zijn bekendste film zou worden, W.R. - Misterije organizma/Mysteries of the Organism (1971) nam Makavejev in de jaren zeventig populaire ideeën over seksuele onderdrukking onder de loep, gebaseerd op het omstreden werk van de Oostenrijkse seksuoloog dr. Wilhelm Reich (1897-1957).

surreëel verhaal

Bevrijding van de seksuele energie was noodzaak, bepleitte Reich een leven lang – in Mysteries of the Organism haalt de regisseur het leven van de vaak voor maf versleten psychoanalyticus overhoop in een  in een surreëel verhaal over de liefde tussen een vrijgevochten Joegoslavische vrouw en een Russische schaatser.  

De autoriteiten wisten zich geen raad met Makavejevs uitweidingen over het ‘kosmisch orgasme’. Ook de opnamen van een penis in zorgeloos bevrijde erectie naast het statieportret van vadertje Stalin waren de Joegoslavische censuur te gortig. Makavejevs anarchistische docufictiemix werd verboden, en de regisseur emigreerde als persona non grata naar de Verenigde Staten.

In memoriam in de Volkskrant.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is donderdag 14 maart 2019 en donderdag 4 april 2019 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€19,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart / BGL VIP-kaart / I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z