Bekijk trailer

eye_xtended_laurie_anderson_-_the_chalkroom_trailer

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

over xtended

Eye Filmmuseum zet de zintuigen op scherp met Xtended, een doorlopend, tweemaandelijks programma gewijd aan VR-installaties van internationale kunstenaars en filmmakers. Voor de serie hebben gerenommeerde makers hun deelname toegezegd. Het is de eerste keer dat een museum over meerdere jaren structureel aandacht besteedt aan virtual reality als filmische kunstvorm.

Xtended: Chalkroom

Terwijl Laurie Anderson zachtjes tegen je praat, overstijg je moeiteloos de beperkingen van ruimte en zwaartekracht. In Chalkroom – uitgeroepen tot de beste VR Experience van het filmfestival Venetië 2017 - dwaal je door acht interactieve kamers vol poëzie, een overweldigende ruimte van woorden, verhalen en tekeningen. Derde aflevering van Xtended, het virtual reality-programma van Eye.

Het was Andersons grote droom: een ruimte maken waar de bezoeker, bevrijd van zoiets beperkends als de zwaartekracht, door een universum beweegt vol verhalen en geluiden.

In haar eerste VR-productie - een samenwerking met de Taiwanese mediakunstenaar Hsin-Chien Huang - fluistert Anderson het publiek woorden in het oor; woorden die gestalte krijgen in de ruimte, verkruimelen en zich weer opnieuw vormen, net zoals de geheimzinnige tekens, songteksten en tekeningen op de zwarte muren.

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

bevrijdende technologie

In Chalkroom vlieg en glij je met VR-bril en handels gewichtloos door een wonderlijk universum vol vrije associaties. VR is de technologie die performer, zanger, beeldend kunstenaar en uitvinder Laurie Anderson past als een handschoen. ‘Het is een droom die werkelijkheid wordt’, zei Anderson tegen The Washington Post. ‘VR heeft betrekking op alles wat voor me ogen stond in de dingen die ik gemaakt heb, in de muziek, beeldhouwen of film: volkomen gewichtloos zijn.’

De VR experience duurt 15 minuten, kaartjes worden is een slot van een uur verkocht. De bezoekers worden naar binnengebracht in volgorde van aankomst. In de tussentijd kunt u de film Hidden Inside Mountains van Laurie Anderson bekijken.

Tijdens de opstelling van de installatie in Eye zal de kunstenaar een artist talk geven; in het zaalprogramma is een aantal vroege korte performancefilms te zien naast de lange producties Home of the Brave: A Film by Laurie Anderson (1986) en Heart of a Dog (2015), Andersons documentaire over haar overleden hond Lolabelle.

simulatieziekte

VR kan bijwerkingen hebben. Hier vind je meer informatie.