Bekijk trailer

eye_xtended_marina_abramovic_-_rising

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

Onderdeel van Xtended

Xtended: Rising

Performancekunstenaar Marina Abramović maakt zich zorgen over het klimaat en nodigt je uit met haar mee te denken. Haar avatar zit in een grote glazen tank die langzaam gevuld wordt met water: door contact te maken kun je het peil van het water beïnvloeden en de avatar redden van de verdrinkingsdood. Vierde aflevering van Xtended, het virtual reality-programma van Eye.

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

De VR Experience duurt 10 minuten. Kaartjes worden per uur verkocht. De bezoeker wordt naar binnengebracht in volgorde van aankomst. In de tussentijd kunt je ander werk van Marina Abramović bekijken op de monitors. Ook kun je met je kaartje een bezoek brengen aan onze vaste tentoonstelling.

Marina Abramovićs Rising gaat in op de effecten van klimaatverandering door toeschouwers actief getuige te laten zijn van de stijgende zeespiegel. Met een VR-headset op betreden de kijkers een intieme virtuele ruimte, waar ze oog in oog komen te staan ​​met de kunstenaar: staand in een glazen tank wenkt ze de bezoeker terwijl de tank zich langzaam vult met water, vanaf haar middel tot haar nek.

Gebruikers worden uitgenodigd contact te maken met de virtuele Abramović, en raken vervolgens omringd door een indrukwekkend tafereel van smeltende poolijskappen. Abramović spoort kijkers aan na te denken over het effect van hun handelen; ze vraagt ons te kiezen of we haar wel of niet laten verdrinken: als we beloven rekening te houden met het milieu, zal het water in de tank dalen.

lichaam als canvas

Marina Abramovićs baanbrekende carrière als performer heeft altijd het tijdsaspect tot uitgangspunt genomen; in haar werk is zowel haar eigen lichaam als dat van het publiek het doek waarop gewerkt wordt. Ze heeft voortdurend grenzen verlegd met real time performances die tot de standaard zijn uitgegroeid van hedendaagse performancekunst. Rising brengt de aanwezigheid van de kunstenaar naar een andere dimensie.

​​realistisch uitziende avatar

Voor Rising hebben medewerkers van Acute Art de unieke gezichtsuitdrukkingen van de kunstenaar vastgelegd om een ​​realistisch uitziende avatar te kunnen maken. Rising maakt het gebruikers van vrijwel overal ter wereld mogelijk rechtstreeks met de kunstenaar communiceren en omarmt nieuwe technologie in een poging om de aanwezigheid van de kunstenaar virtueel door te geven.  

zaalprogramma

In het begeleidende programma zijn onder meer performancefilms van Abramović opgenomen; ook is de documentaire The Artist Is Present te zien en Ulays en Abramović’ zelden vertoonde documentaire over de performance Communist Body/Fascist Body (1979): voor de viering van hun gedeelde verjaardag nodigden Ulay en Abramović’ elf vrienden uit. 

  • Alle tijdslots vanaf 13:00 zijn inmiddels uitverkocht.

  • De VR Experience duurt 10 minuten, kaartjes worden in een slot van een uur verkocht.

  • De bezoekers worden naar binnengebracht in volgorde van aankomst.

  • In de tussentijd kunt u ander werk van Marina Abramović bekijken op de hiervoor geplaatste monitors.

voor 27 nov 2018 20:00

Cinevillepas alleen geldig aan de kassa, reserveren is niet mogelijk.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00*
vrij & za: 10.00 - 23.00*
*afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00

meer informatie

online prijzen

film online
(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

regulier

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

kind t/m 11 jaar

€7,50

Cineville, NFC, KNF (verkrijgbaar aan balie)

gratis (mogelijk toeslag)

tentoonstelling

regulier 

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

museumkaart / I Amsterdam / BGL VIP (verkrijgbaar aan de balie)

gratis

kinderen t/m 11 jaar 

gratis

jongeren 12 t/m 18 jaar / CJP / Cineville

€5,- 

combiticket expositie & film (verkrijgbaar aan de balie)

€17,-

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is EYE goed bereikbaar.

meer informatie