Bekijk trailer

eye_xtended_marina_abramovic_-_rising

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

Onderdeel van Xtended

Xtended: Rising

Performancekunstenaar Marina Abramović maakt zich zorgen over het klimaat en nodigt je uit met haar mee te denken. Haar avatar zit in een grote glazen tank die langzaam gevuld wordt met water: door contact te maken kun je het peil van het water beïnvloeden en de avatar redden van de verdrinkingsdood. Vierde aflevering van aflevering van Xtended, het virtual reality-programma van EYE.

Dat Marina Abramović een nieuwe techniek als VR omarmt, wekt weinig verbazing. Een onderzoekende houding ten opzichte van zichzelf en het publiek kenmerkt het werk van de vrouw die wereldberoemd werd door haar onbevreesde performances met partner Ulay.  

Na samenwerkingen met Lady Gaga, Jay-Z en de indrukwekkende performance Marina Abramović: The Artist Is Present in het MoMA (2010), buigt de kunstenaar zich over het probleem van de klimaatopwarming.

empathisch handelen

Rising geeft Abramović de mogelijkheid het publiek actief te betrekken; wie empathisch handelt belandt met Abramović op smeltende ijskappen, om mee te doen in een raadselachtige game waarbij het lot van moedertje Aarde de inzet is.

impact nieuwe techniek

‘Ik ben bijzonder geïnteresseerd in hoe het bewustzijn en de energie van mensen zal worden beïnvloed door een virtuele ervaring’, vertelde de performancekunstenaar aan de pers. ‘De vraag is of een nieuwe techniek als VR impact kan hebben op ons inlevingsvermogen met betrekking tot een zo urgent probleem als klimaatopwarming.’

zaalprogramma

In het begeleidende programma zijn onder meer performancefilms van Abramović opgenomen; ook is de documentaire The Artist Is Present te zien en Ulays en Abramović’ zelden vertoonde documentaire over de performance Communist Body/Fascist Body (1979), waarvoor het paar elf vrienden uitnodigde om zijn gedeelde verjaardag te vieren.

voor 25 nov 2018 20:00

Cinevillepas alleen geldig aan de kassa, reserveren is niet mogelijk.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00*
vrij & za: 10.00 - 23.00*
*afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00

meer informatie

online prijzen

film
(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

regulier

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

kind t/m 11 jaar

€7,50

Cineville, NFC, KNF

gratis (mogelijk toeslag)

10 rittenkaart (verkrijgbaar aan de balie)

€85,-

tentoonstelling

regulier 

€13,-

reductie

€ 11,50

Eye society

€ 7,50

museumkaart / I Amsterdam / BGL VIP (verkrijgbaar aan de balie)

€3,-

kinderen t/m 11 jaar 

Gratis

kinderen 12 t/m 18 jaar

€5,- 

CJP

€8,- 

Cineville

€ 8,-

combiticket expositie & film (verkrijgbaar aan de balie)

€19,-

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is EYE goed bereikbaar.

meer informatie