Bekijk trailer

eye_xtended_tsai_ming-liang_-_the_deserted_trailer

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Onderdeel van Tsai Ming-liang
over xtended

Eye Filmmuseum zet de zintuigen op scherp met Xtended, een doorlopend, tweemaandelijks programma gewijd aan VR-installaties van internationale kunstenaars en filmmakers. Voor de serie hebben gerenommeerde makers hun deelname toegezegd. Het is de eerste keer dat een museum over meerdere jaren structureel aandacht besteedt aan virtual reality als filmische kunstvorm.

Xtended: The Deserted

‘Eerder theater dan film’, noemt Tsai Ming-liang zijn allereerste VR-productie, een elliptische vertelling over een man die herstelt van een ziekte in een vervallen appartement in de bergen. Het enige contact dat hij heeft is met een eenzame vis in de badkuip. De gelauwerde Taiwanese regisseur wil met The Deserted een gevoel van rust oproepen, ruimte maken voor reflectie op het leven in al zijn aspecten.

De man, gespeeld door vaste Tsai Ming-liang-acteur Lee Kang-Sheng, ligt op een bank en wordt bezocht door de geesten van zijn overleden moeder en een buurvrouw. De kijker ervaart tijdens zijn gang door de 360° ruimte het helingsproces en de persoonlijke ervaringen van de rustende man, die in een droomstaat lijkt te verkeren.

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

betoverende contemplatie

The Deserted werd geselecteerd voor de prestigieuze VR-sectie van het filmfestival van Venetië 2017. De eerste Chinees gesproken virtual reality-film werd ontvangen als een uitzonderlijk kunstwerk, een betoverende contemplatie over het leven en de geesten en dromen uit het verleden. De maker ziet het werk als een ‘theaterstuk voor één persoon die zelf uitmaakt vanuit welke hoek hij kijkt en hoe hij deel uitmaakt van de ruimte’.

zaalprogramma

Bij The Deserted is een selectief retrospectief te zien van Tsai Ming-liangs eerdere films. Voor de Nederlandse theaters is de heruitbreng gepland van Rebels of the Neon God (1992), Vive l’amour (1994) en The River (1997).

 

simulatieziekte

VR kan bijwerkingen hebben. Hier vind je meer informatie.