Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
  •  Xtended: Traveling While Black (Roger Ross Williams, 2019)
  •  Xtended: Traveling While Black
  •  Xtended: Traveling While Black (Roger Ross Williams, 2019)
Bekijk trailer

xtended_traveling_while_black_16_juli_tm_5_augustus_2020

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Onderdeel van Black Light
over xtended

Eye Filmmuseum zet de zintuigen op scherp met Xtended, een doorlopend, tweemaandelijks programma gewijd aan VR-installaties van internationale kunstenaars en filmmakers. Voor de serie hebben gerenommeerde makers hun deelname toegezegd. Het is de eerste keer dat een museum over meerdere jaren structureel aandacht besteedt aan virtual reality als filmische kunstvorm.

[uitverkocht] Xtended: Traveling While Black

Filmmaker en schrijver Roger Ross Williams koos de VR-techniek om je te laten ervaren wat het betekent om zwart te zijn in Amerika.

In Traveling While Black zit je aan tafel in Ben’s Chili Bowl, een restaurant in Washington uit 'The Green Book'. De gidsdie zonder overdrijven een overlevingsgids kan worden genoemd, vertelde je waar je als Afro-Amerikaan in de jaren 40, 50 en 60 veilige, gastvrije benzinestations, hotels, restaurants en ziekenhuizen kon vinden. 

Het is ontroerend om het vertrouwen te krijgen van de Afro-Amerikaanse klantenkring in Ben’s Chili Bowl en te horen wat het voor hen betekent om zwart te zijn in Amerika.

onveiligheid

De VR van Oscarwinnaar Roger Ross Williams (Music by PrudenceLife, Animated) werpt licht op de onveiligheid die veel zwarte Amerikanen ook nu nog ervaren (Ross Williams: 'Sinds de dagen van The Green Book is er helaas niet veel veranderd; zwarte mensen lopen risico vanaf het moment dat ze hun huis verlaten').

discussie aangaan

Ross Williams wijst op de noodzaak van 'safe spaces' voor Afro-Amerikanen. Discriminatie is niet iets van het verleden; het geweld vindt nog elke dag plaats.

Traveling While Black is een uitnodiging om de discussie aan te gaan over het verleden en het heden, met het oog gericht op de toekomst. Ross Williams: 'Ik koos voor de immersieve VR-techniek om iedereen na te laten denken over de kwestie van 'ras' in Amerika. Je kunt er niet aan ontsnappen, net zomin als Afro-Amerikanen kunnen ontsnappen aan de realiteit van zwart zijn in Amerika.'

Black Lives Matter

Door de recente Black Lives Matter-protesten rond de dood van George Floyd, voelt Williams opnieuw de urgentie om steun te geven aan zwarte filmmakers. “Ik wil mijn productiebedrijf op grote schaal uitbreiden dat het daadwerkelijk kansen biedt aan zwarte filmmakers”, zei hij tegen Indiewire.

Traveling While Black geeft een gezicht aan racistisch gemotiveerd politiegeweld. De VR sluit af met een aangrijpend interview met Samaria Rice, wier 12-jarige zoon Tamir een speelgoedpistool vasthield toen een politieagent hem in 2014 doodschoot.

optreden Akwasi

16 juli gaf taalkunstenaar Akwasi een spoken-wordperformance bij de openingsavond van Traveling While Black, bekijk hier de registratie.

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Xtended: Traveling While Black werd mede mogelijk gemaakt door:

Prins Bernhard Cultuurfonds - Fonds 21 - Het nieuwe kijken

...voel je je tranen in je VR-headset naar beneden rollen... (***** NRC Handelsblad)

...bijzonder aangrijpend... (***** Trouw) 

...indringend...fascinerend..Wonderschoon... (De Volkskrant) 

praktische informatie

  • De VR-ervaring duurt 20 minuten. 

  • Na elk gebruik worden de brillen met de speciaal daarvoor ontwikkelde ‘Cleanbox’, door middel van Ultraviolet C (UVC) licht, gedesinfecteerd.

  • Alle slots voor Xtended: Traveling While Black zijn inmiddels uitverkocht.

simulatieziekte

VR kan bijwerkingen hebben. Hier vind je meer informatie.

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z