• Your Face
  • Your Face
  • Your Face
  • Your Face
  • Your Face
Bekijk trailer

your_face_trailer_poff_2018

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Onderdeel van Tsai Ming-liang

Your Face

Dertien gezichten vertellen over liefde en de plaatsen waar die zich verstopt, in Tsai Ming-liangs close-ups van mensen die hij op straat tegenkwam. Met de vertoning van Your Face opent 10 januari het overzicht van Tsai’s films bij The Deserted, het eerste VR-kunstwerk van de Taiwanese meester.

Sinologe Anne Sytske Keijser van Universitet Leiden gaat na afloop van de voorstelling in gesprek met regisseur en hoofdrolspeler over de bijzondere positie van de Taiwanese film. Tsai Ming-liang en Lee Kang-shen zullen ook vragen uit het publiek beantwoorden, met Keijser als mediator.

schoonheid van de imperfectie

Het menselijk gezicht zit vol dramatische intriges, zo laat Tsai Ming-liangs nieuwste digitale experiment zien. Hij maakte een serie portretten van voornamelijk anonieme personen - Tsai-liefhebbers zullen zijn oude muze Lee Kang-sheng ongetwijfeld herkennen.

Tsai laat licht schijnen op de schoonheid en imperfecties van elk gezicht, vergezeld door Ryuichi Sakamoto's soundtrack vol dronefrequenties. De camera registreert stilletjes de persoonlijke geschiedenissen die in elke porie en rimpel verborgen zitten. Je kijkt naar lachrimpels en wallen, naar de manier waarop een plukje haar wordt geborsteld en waarop de lippen met lippenstift worden gestift, allemaal zorgvuldig uitgelicht. Zo speelt Tsai met de essentie van het portretteren.

sprankeling

Terwijl hij op de straten van Taipei zocht naar gezichten om te filmen, kwamen er enkele verzen bij Tsai op, die volgens hem de betekenis van de film omvatten:

Je gezicht vertelt over het verstrijken van tijd en plaatsen waar je naartoe bent gereisd.
Over jouw ogen ligt een zweem van verwarring en verdriet. Er is wat licht, er is een verhaal.
Je gezicht vertelt over liefde en de plaatsen waar die zich verstopt.
In jouw ogen is er een sprankeling en een beetje duisternis.

grootmeester in eye

Bij de presentatie van The Deserted, Tsai Ming-liang's eerste VR-productie, vertoont het filmmuseum alle lange speelfilms van de Taiwanese grootmeester nog een keer op het grote doek, van Rebels of the Neon God (1992) tot Your Face (2018). Tsai komt ook naar Eye voor een Masterclass bij zijn VR-debuut.