Bekijk trailer

zabriskie_point_-_us_trailer

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Zabriskie Point

Campusrellen, radicalisme, de Vietnamoorlog: Zabriskie Point  schetst de roerige periode van na mei ’68, toen studenten, Black Panthers en stoner hippies in opstand kwamen tegen Uncle Sam. Antonioni vertaalde de oplopende spanningen in Zabriskie Point, waarin een student ervan wordt verdacht een agent te hebben gedood. Filmprogramma bij de Antonioni-expositie ‘Il maestro del cinema moderno’.

UCLA-student Mark Frechette neemt de benen wanneer hij dreigt te worden opgepakt op verdenking van doodslag; tijdens rellen op de campus zou hij een revolver hebben getrokken. Met een vliegtuigje vlucht hij naar Death Valley, waar hij de antropologiestudente Daria ontmoet, die voor een makelaar werkt. Ze maken lange wandelingen door de woestijn en filosoferen als echte kinderen van de sixties over Amerika’s vele zonden.

Dat de stijlvolle, ingetogen Europese intellectueel Antonioni zich over de Amerikaanse tegenbeweging boog, verbaasde destijds. Ook had de regisseur zijn afgemeten beeldregie ingeruild voor beweeglijk impressionistisch camerawerk en de vertelling voorzien van een funky rocktune door Pink Floyd, The Rolling Stones en Jerry Garcia, homo psychedelicus van de Grateful Dead.

De kritiek klapperde met de oren, nu gelden met name de woestijnopnamen van Death Valley en de beelden van seksende studenten in de vallei van Zabriskie Point als visueel hoogstandje.