Bekijk trailer

zama_trailer_nederlands_ondertiteld

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

Zama

Don Diego de Zama hoopt op overplaatsing naar Buenos Aires. Maar kennelijk is iedereen de afgezant van de Spaanse koning in de Zuid-Amerikaanse kolonie Asunción vergeten. In de infernale hitte van de jungle verliest Zama langzaam de greep op de werkelijkheid. Winnaar van de KNF-prijs op het IFFR, geselecteerd voor de grote festivals: Lucrecia de Martels nieuwste film wordt met open armen ontvangen.

‘Als een film afkomstig uit een andere wereld’, schreef een criticus van The Guardian na de screening op het filmfestival van Venetië.

koloniale begintijd

De internationale coproductie Zama is dan ook ongebruikelijk in meerdere opzichten. De Martel nam de 18e-eeuwse roman van Antonio Di Benedetto – geschreven als een bedwelmende monoloog - tot uitgangspunt, maar bekommerde zich niet om historische setting of het braafjes volgen van de storyline. Het verhaal over de langzaam in een nederzetting wegkwijnende gezant werd in haar handen een indringende vertelling over de mens in de jungle, de koloniale begintijd, de botsing van beschavingen en de kracht van de verbeelding.

voelbare hitte

Zama is een fysieke film, een sensuele koloniale dystopie: de hitte wordt voelbaar, evenals de vertwijfeling van Zama, dienaar van de Spaanse koning die vergeten is en afgeschreven. Zijn terugkeer naar Spanje zal nooit plaatsvinden, een expeditie naar de vijandige binnenlanden stelt zijn gezondheid op de proef. Is het een wonder dat hij droomt van Russische prinsessen in de sneeuw gewikkeld in bont?

Voor haar eigenzinnige vertaling van Di Benedetto’s roman kreeg De Martel (La cienaga, La mujer sín cabaza) de KNF-prijs toegekend. De award wordt uitgereikt door de Kring van de Nederlandse Filmjournalisten aan een Nederlandse coproductie (of Nederlandse film) die op IFFR wordt vertoond.

...een van de opmerkelijkste koloniale drama's in tijden...magnifiek in beeld gebracht...hypnotiserend... bloedmooie vormgeving en een fascinerende geluidsband...De beloning is rijk...van een zelden vertoonde schoonheid: een verbluffend tropisch visioen. (***** De Volkskrant)

...Hallucinerende verfilming... (**** VPRO/Cinema.nl)

***** (Dana Linssen, NRC Handelsblad) 

Bekijk deze film thuis op Picl, EYE's online filmzaal, of bekijk ons volledige online aanbod.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is maandag 17 juni 2019 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€19,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart / BGL VIP-kaart / I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie