Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
Bekijk trailer

zama_trailer_nederlands_ondertiteld

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

Zama

Don Diego de Zama hoopt op overplaatsing naar Buenos Aires. Maar kennelijk is iedereen de afgezant van de Spaanse koning in de Zuid-Amerikaanse kolonie Asunción vergeten. In de infernale hitte van de jungle verliest Zama langzaam de greep op de werkelijkheid. Winnaar van de KNF-prijs op het IFFR, geselecteerd voor de grote festivals: Lucrecia de Martels nieuwste film wordt met open armen ontvangen.

‘Als een film afkomstig uit een andere wereld’, schreef een criticus van The Guardian na de screening op het filmfestival van Venetië.

koloniale begintijd

De internationale coproductie Zama is dan ook ongebruikelijk in meerdere opzichten. De Martel nam de 18e-eeuwse roman van Antonio Di Benedetto – geschreven als een bedwelmende monoloog - tot uitgangspunt, maar bekommerde zich niet om historische setting of het braafjes volgen van de storyline. Het verhaal over de langzaam in een nederzetting wegkwijnende gezant werd in haar handen een indringende vertelling over de mens in de jungle, de koloniale begintijd, de botsing van beschavingen en de kracht van de verbeelding.

voelbare hitte

Zama is een fysieke film, een sensuele koloniale dystopie: de hitte wordt voelbaar, evenals de vertwijfeling van Zama, dienaar van de Spaanse koning die vergeten is en afgeschreven. Zijn terugkeer naar Spanje zal nooit plaatsvinden, een expeditie naar de vijandige binnenlanden stelt zijn gezondheid op de proef. Is het een wonder dat hij droomt van Russische prinsessen in de sneeuw gewikkeld in bont?

Voor haar eigenzinnige vertaling van Di Benedetto’s roman kreeg De Martel (La cienaga, La mujer sín cabaza) de KNF-prijs toegekend. De award wordt uitgereikt door de Kring van de Nederlandse Filmjournalisten aan een Nederlandse coproductie (of Nederlandse film) die op IFFR wordt vertoond.

...een van de opmerkelijkste koloniale drama's in tijden...magnifiek in beeld gebracht...hypnotiserend... bloedmooie vormgeving en een fascinerende geluidsband...De beloning is rijk...van een zelden vertoonde schoonheid: een verbluffend tropisch visioen. (***** De Volkskrant)

...Hallucinerende verfilming... (**** VPRO/Cinema.nl)

***** (Dana Linssen, NRC Handelsblad) 

Bekijk deze film thuis op Picl, EYE's online filmzaal, of bekijk ons volledige online aanbod.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00*
vrij & za: 10.00 - 23.00*
*afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00

meer informatie

online prijzen

film online
(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

regulier

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

kind t/m 11 jaar

€7,50

Cineville, NFC, KNF (verkrijgbaar aan balie)

gratis (mogelijk toeslag)

tentoonstelling

regulier 

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

museumkaart / I Amsterdam / BGL VIP (verkrijgbaar aan de balie)

gratis

kinderen t/m 11 jaar 

gratis

jongeren 12 t/m 18 jaar / CJP / Cineville

€5,- 

combiticket expositie & film (verkrijgbaar aan de balie)

€17,-

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is EYE goed bereikbaar.

meer informatie

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z