Zuiderzeewerken

Avant-garde-impressie van de sluiting van de Wieringermeerdijk in 1929, met live muzikale begeleiding. Nederlands bekendste documentairemaker Joris Ivens volgde de strijd tegen het water in de polder al vanaf eind jaren twintig. Vertoning bij de manifestatie ‘Waterlandse Vloed’, met voorfilm.

Precies honderd jaar geleden werden grote delen van Noord-Holland getroffen door een zware overstroming, er vielen doden in Edam, Marken en Volendam. De ‘Waterlandsche Vloed’ was de directe aanleiding voor de bouw van de Afsluitdijk, waarbij de onstuimige Zuiderzee werd getemd.

Bij de herdenking van de overstroming vertoont EYE Ivens’ niet zo bekende documentaire Zuiderzeewerken, over de bouw en de afsluiting van de dijk Wieringen-Medemblik. Het laatste gat werd gesloten op maandag 29 juli 1929, Ivens legde het vast. De film (35mm) volgde na Ivens documentaire Wij bouwen (1930), waarin het begin van de aanleg van de Afsluitdijk werd gefilmd als een ballet van mens, machine en water.

Vooraf het vier minuten durende compilatiefilmpje Watersnood in Noord-Holland (1916), met opnamen van de watersnood en beelden van overstromingen in Frankrijk. De beelden (35mm) zijn afkomstig uit de Jean Desmet Collectie van EYE.

Live muzikale begeleiding door de IJslandse pianiste Sunna Gunnlaugs en Maarten Ornstein op de basklarinet. 

Dit programma is geselecteerd door We Are Public en gratis toegankelijk voor leden, mits niet uitverkocht. Reserveren is niet mogelijk. Kaartjes kunnen vanaf een uur voor aanvang worden opgehaald bij de kassa.