Nederland heeft geen grote animatiestudio zoals in de Verenigde Staten en Japan, maar wel vele kleine studio’s en zelfstandige makers, die het vaak ver schoppen op internationale film- en animatiefestivals. Dat Nederlandse talent ontstaat op de verschillende animatieopleidingen in Nederland. Een overzicht van vijf jonge makers waarvan we nog veel kunnen verwachten.
Deze 5 jonge Nederlandse animatiemakers moet je in de gaten houden
Niet iedereen weet dit, maar Nederland doet het goed op het gebied van animatiefilm. ‘The Red Turtle’ van Michael Dudok de Wit draait nu in de bioscoop, en ontving naast lovende recensies ook prijzen op het filmfestival van Cannes. En in 2015 was het animatietrio Job, Joris en Marieke genomineerd voor een Oscar voor de korte film ‘A Single Life’. (Een prijs die Dudok de Wit in 2001 won, voor het ontroerende ‘Father and Daughter’.)
Door Grietje Hoogland24 juli 2016

1. Gideon van der Stelt
Gideon van der Stelt (1991) studeerde in 2015 af aan de Rietveld Academie met de animatiefilm ‘Raderen’. In deze korte film probeert een meisje in slaap te komen, maar haar gepieker neemt de overhand en trekt haar een wonderlijke droomwereld in van grote tandwielen, een witte (nacht-)merrie en een steeds veranderende stad. Het meisje is in live action gefilmd, wat in sterk contrast staat met de geanimeerde wereld om haar heen. De film is vertoond op festivals in onder andere Seattle en Lissabon en won de TENT Audience Award in Rotterdam.

2. Eric Giessmann
Toevallig gaat ook de film ‘Typewriterhead’ van Eric Giessmann (1987) over piekeren. Een computergeanimeerde man met een typemachinehoofd kan maar niet stoppen met het uitbraken van lange vellen vol negatieve gedachten. Een eenvoudige maar sterke metafoor. Giessmann is van oorsprong Duits en deed zijn opleiding aan de AKV St. Joost in Breda. Typewriterhead werd opgemerkt door het Nederlands Film Festival, maar ook door festivals in Berlijn, Bari en Lyon.

3. Wiep Teeuwisse
Wiep Teeuwisse combineert een confronterend thema met een artistieke, indringende tekenstijl in haar HKU-afstudeerfilm ‘Depart at 22’. Ze laat met nietsontziende getekende stop-motion zien hoe het lichaam al vanaf het 22e levensjaar in verval begint te raken. Het lijnenspel doet denken aan de jaren ’80 animaties van Monique Renault, en komt dichterbij dan comfortabel is. De film leverde Teeuwisse in 2016 de belangrijke prijs ‘Crystal d’Annecy’ op voor beste afstudeerfilm. Behalve in Annecy is de film ook vertoond in Lissabon, Dresden, Yekaterinburg en Montréal.

4.Olga van den Brandt
Nog zo’n intense film komt van Olga van den Brandt, die afstudeerde aan de AKV St. Joost in Breda met de film ‘Lineage’. Een gezin is met elkaar verbonden met lange draden die kunnen knappen als je er te hard aan trekt. Op deze poëtische en indringende manier worden de gevolgen van een echtscheiding in beeld gebracht. De 3D-computeranimatie is vrij abstract maar raakt de kern van de emoties die bij een echtscheiding komen kijken. De film werd onder andere vertoond op het Short Short Story Film Festival in Rhode Island (VS) en op het Nederlands Film Festival.

5. Joost Jordens
Joost Jordens (1992) maakte al als tweedejaarsstudent (!) van de HKU samen met vijf studiegenoten de korte animatiefilm ‘HOUT’. Deze film laat een computergeanimeerde, sprookjesachtige wereld zien waarin houten, tot leven gewekte dieren vredig leven. De maker, een gepensioneerde houtbewerker, is trots op zijn creaties. Tot hij een mens maakt. De animatie neemt je mee in een wonderlijk landschap met houten dieren waarvan je zou willen dat ze echt bestonden. Niet voor niets was deze film al te zien in Athene, Kaapstad, Dublin en Boekarest.
